Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je da su federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali sukupno 26.035 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor ili o ograničenom kretanju (izolaciji) na period od 14 dana.

Od donošenja Naredbe Federalnog stožera civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve oosbe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su u toku vršenja sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika uputili 484 osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, kazao je on.

Promet putnika je, navodi, smanjen u posljednjih nekoliko dana, te su dana nakon izvršene sanitarne kontrole u šatore upućene 34 osobe s prebivalištem u Federaciji BiH.

"Danas ističu mjere iz 209 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 20.842 osoba istekao je period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana", kazao je Ajdinović.

Kako je naveo, po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tijekom današnjeg dana vršio inspekcijske nadzore benzinskih pumpi, ali i drugih prodajnih objekata.

Do ovog trenutka izvršeno je pet inspekcijskih nadzora i jedan kontrolni nadzor, kojom prilikom je utvrđeno sedam prekršaja, što podrazumijeva podnošenje sedam prekršajnih naloga u iznosu od 16.200 KM. Kod jednog subjekta nadzora uočene su nepravilnosti u načinu formiranja cijena, odnosno kršenje Odluke Vlade FBiH.

"U periodu od 15. ožujka do 19. travnja 2020. godine, izvršena su 243 inspekcijska nadzora, te 180 kontrolnih nadzora na benzinskim pumpama, u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđena su ukupno 269 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 269 prekršajnih naloga u iznosu od 433.150 KM.

Kod 180 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene”, rekao je Ajdinović.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com