Tisuće radnika u Bosni i Hercegovini proteklih nekoliko tjedana dobili su otkaze.

Ekonomija je bila zamrznuta, ne samo u BiH, nego na cijeloj planeti. Sve je bilo stalo zbog pandemije koronavirusa.

Ipak, sudeći prema informacijama iz zavoda za zapošljavanje, gospodarstvo se polako pokreće. Iz ovih ustanova više ne dolaze samo informacije o broju prijavljenih otpuštenih radnika, piše Faktor.

- Počinju određena ekonomska kretanja, traže se radnici. Najtraženiji su vozači teretnih vozila, za njih posredno imamo zainteresirane poslodavce i iz Slovenije. Zatim, traženi su i obrazovni kadrovi, profesori, nastavnici, učitelji – kaže Amela Makul, stručni saradnik za informisanje Službe za zapošljavanje Tuzlanske županije.

Prema njenim riječima, postoji izraženo zanimanje i za još jedan profil iz realnog sektora, osim vozača.

- U pitanju je građevinarstvo, i to niskogradnja. Tako smo imali slučajeva da poslodavci traže građevinske radnike raznih zanimanja u grupama od 10 do 30 – istaknula je Makul.

Da se situacija koliko-toliko popravlja potvrđeno je i u zeničkoj kancelariji Službe za zapošljavanje ZDŽ.

- U posljednjih nekoliko dana imamo povećan broj odjava s evidencije zavoda za zapošljavanje. Pretpostavljamo da su u pitanju radnici koji su bili zaposleni na određeno i sada ih poslodavci nakon popuštanja mjera vraćaju na posao. Radi se o trgovcima, kuharima, građevincima – kazali su nam u Službi za zapošljavanje ZDŽ.

U Službi za zapošljavanje Sarajevske županije priopćili su da u posljednje vrijeme bilježe porast broja odjavljenih.

- Od početka proglašenja epidemije virusa COVID 19 u Sarajevskoj županiji pa do kraja travnja tekuće godine imali smo 111 objavljenih oglasa za 153 radnika i taj broj se povećava i u maju mjesecu iz dana u dan. U istom periodu 1.168 radnika je brisano sa evidencije nezaposlenih u SŽ od čega je 95 posto brisano sa evidencije zbog novog zaposlenja. Različiti su profili zanimanja kojise potražuju od strane poslodavaca, a trenutna najveća potražnja je za radnicima građevinske struke - rečeno je u Službi za zapošljavanje SŽ.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com