Rano ujutro ulazite u kafić, pozdravljate konobara, čekate prvu kavu, razmjenjujete riječi i nakon prvog dnevnog užitka odlazite na posao.

Mnogima se iz ove perspektive takvo vrijeme čini kao daleka prošlost. Čak i oni koji su govorili da se tog užitka ne bi odrekli ni za što i koji ga njeguju desetljećima morali su odustati, piše Večernji list BiH.

Njihovi omiljeni ugostiteljski objekti u ovoj zemlji ne rade već dva mjeseca. No, sve je više onih koji naglašavaju potrebu otvaranja kafića i restorana, uz pridržavanje svih mjera, tvrdeći da ništa opasnije nije sjediti u kafiću uz kavu ili u nekom drugom objektu, ali pravda se to i s ekonomske strane jer teško je pronaći zemlju u kojoj se toliko pozornosti posvećuje ugostiteljskim objektima, a u preuređenja se ulažu deseci, pa i stotine tisuća KM. To sa sobom povlači i druge poslove i radna mjesta. Ugostiteljima u pokretanju rada pomažu i politički lideri iz općina, gradova i županija tražeći od najviših razina vlasti da Federalni stožer civilne zaštite donese odluku o pokretanju poslova.

Relaksacija mjera

- Smatram kako ugostiteljstvo, kao jednu od grana našega gospodarstva koja okuplja izniman broj zaposlenih i koja je pretrpjela značajne štete zbog protuepidemijskih mjera koje su morale biti na snazi, više ne smijemo izlagati drastičnoj represiji, odnosno kako je vrijeme za prve korake u smjeru relaksacije mjera - riječi su prvog čovjeka Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega. Grudski načelnik Ljubo Grizelj održao je i sastanak s ugostiteljima koji su mu iznijeli svoje zahtjeve.

- Općina Grude zajedno sa susjednim općinama ZHŽ-a prva je donijela konkretne mjere pomoći tvrtkama i obrtima, među kojima je i ugostiteljstvo. Uvjeren sam, ako ćemo slijediti mjere Hrvatske, koja otvara kafiće i restorane ovog ponedjeljka, da se sve može ispoštovati. Vi ste svi ozbiljni ljudi i znate da će pravila ispočetka, da ne dođe do novog rasta broja oboljelih, biti rigoroznija, ali vjerujem da ćete ih se svi pridržavati i da će svi poslovi u općini Grude, a velik broj ih već radi, početi s radom - istaknuo je Grizelj.

Otvaranje terasa

On je donio i zaključke kojima predlaže nadležnim stožerima da poduzmu sve da se što prije omogući rad ugostiteljskim objektima i svim drugim gospodarskim subjektima u cilju što bržeg gospodarskog oporavka od posljedica pandemije. Iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva potvrdili su da će uskoro biti otvorene terase kafića i restorana, pa se nazire i skoro otvaranje samih objekata. Stjepan Primorac iz Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori spomenuo je za BHRT da nije realno da konobari koji nemaju fizičkog kontakta s gostom ne mogu raditi.

- S jedne se strane od nas traži da ne otpuštamo radnike i ne šaljemo ih na zavod za zapošljavanje, s druge strane nam se ne dopušta raditi. Jednostavno, to je neprihvatljivo i očekujemo kako ćemo u najskorijem razdoblju početi s radom - istaknuo je Primorac.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok