Stranke i kandidati u dosadašnjem dijelu predizborne kampanje malo pričaju o nezaposlenosti i korupciji, iako istraživanja pokazuju da građani Bosne i Hercegovine upravo ta pitanja detektiraju kao najveće probleme u zemlji.

Možda će i istraživanje američkog NDI-aja rađeno u drugoj polovini lipnja potaknuti političare u BiH da u nastavku kampanje malo više pozornosti posvete ovim pitanjima.

Prema spomenutom istraživanju, nezaposlenost i korupcija u oba entiteta su prepoznati kao gorući problemi BiH.

Tri četvrtine ispitanika u oba entiteta smatra da je nezaposlenost najveći problem s kojim se BiH suočava. Korupcija i mito su odmah iza jer 52 posto ispitanika u Federaciji je to označilo kao veliki problem.

U Republici Srpskoj je taj postotak nešto manji, ali i u tom entitetu 43 posto ispitanika prepoznaje korupciju i mito kao ozbiljne probleme društva i države. Kriminal, također, visoko kotira među problemima koje građani BiH prepoznaju kao vrlo značajne. Oko 20 posto ispitanika u FBiH i 30 posto u RS-u smatra da je kriminal veliki problem.

Znatno manji broj ispitanika najveće probleme vidi u drugim oblastima.

Socijalna pitanja i životni standard najvećim problemima smatra 16 posto anketiranih u Federaciji i 17 posto u RS-u.

Slijede ekonomski problemi, politička nestabilnost, financijska situacija i plaće te mirovine. Ustav i administraciju kao veliki problem vidi tek četiri posto ispitanika u FBiH i tri posto u RS-u, a isti procentualni omjer je i u pogledu prepoznavanja etničkih odnosa i nacionalizma kao problema u društvu.

Jedina značajnija razlika među ispitanicima u FBiH i RS-u je što oni u RS-u problem vide i u poplavama (5 posto) te međunarodnoj zajednici (4 posto), dok to ispitanici u Federaciji nisu označili kao probleme.

Razlog za dominaciju značaja ekonomskih u odnosu na politička pitanja moguće je pronaći i u ocjeni građana da im se život pogoršao u zadnje četiri godine. Ukupno 47 posto ispitanika je odgovorilo da se život njih i članova njihovih obitelji pogoršao u protekle četiri godine.

Samo osam posto kaže da im se život u tom razdoblju poboljšao. Da će im se život poboljšati u narednoj godini vjeruje 16 posto, a da će im biti još gori smatra 36 posto ispitanika. Za kreatore predizborne kampanje u RS-u bi značajan mogao biti podatak iz istraživanja NDI-aja, po kojem 83 posto ispitanika u tom entitetu poboljšanje ekonomske situacije vidi trenutno kao veći prioritet nego neovisnost RS-a.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok