Banke u Federaciji Bosne i Hercegovine građanima su u najvećem broju slučajeva odobravale moratorij na otplatu kredita koji je uveden zbog pandemije koronavirusa.

Kako je potvrdio Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, nakon žalbi građana Agenciji da im nije odobren moratorij, banke su to ponovno razmatrale te je na kraju odobren svima koji su za to ispunjavali uvjete. Međutim, bilo je i onih koji nisu mogli dobiti mogućnost odgode plaćanja kredita, piše Faktor.

- Banke su odbijale dati moratorij na otplatu kredita onim klijentima koji su imali ranija kašnjenja u vraćanju kredita, oni koji su bili loše kategorirani ili nisu ispunjavali uvjete koji su odlukom predviđeni. Primjerice, umirovljenici nisu ispunjavali uvjete jer mirovine nisu smanjene – pojasnio je Mahmuzić.

Što se tiče gospodarskih subjekata, Mahmuzić navodi kako su svi oni koji su ispunjavali uvjete dobili moratorij na otplatu kredita.

- Primjerice, ukoliko nema pada prometa, u tom slučaju im banke ne daju moratorij. Tvrtke nam se nisu nešto posebno žalile – dodao je.

Prema podacima Agencije za bankarstvo FBiH, do kraja prošlog tjedna tvrtke su podnijele 3.071 zahtjev za odgodu plaćanja kredita, od kojih je 1.761 odobren.

- Ostali zahtjevi su u postupku odobravanja zato što treba malo više vremena da se oni analiziraju kada su tvrtke u pitanju. Za fizičke osobe bilo je 32.154 zahtjeva, a odobreno je 30.340 zahtjeva. Ovo nije veliki broj odbijenih zahtjeva, a i dio njih je u postupku odobravanja – kazao je sugovornik Faktora.

Jedna žena ispričala je svoje iskustvo s potraženjom moratorija na kredit koji ima u jednoj banci i neugodnosti koju je doživjela.

- Na kredit koji se podigao prije nešto više od tri godine u iznosu od 50.000 KM na 10 godina, i koji je do sada uredno izmirivao, podnesen je zahtjev na marotorij zbog smanjenja prihoda. Dobivena je ponuda za odgodu plaćanja od šest mjeseci. Za tih šest mjeseci odgode plaćanja (iznos za šest mjeseci kredita bi bio oko 3.600 KM) cijena marotorija bi bila 1.350 KM. Ovaj iznos podnosiltelj treba vratiti jednokratno, a nakon isplaćenog kredita po prvobitnom Ugovoru. Toliko o tome da banke izlaze u susret svojim klijentima – kazala je.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH je naglasio kako je to nedopustivo, te da banke to od klijenata ne mogu tražiti.

- Kamata se mora obračunati, ali banke tu kamatu moraju "razvući" na ostatak kredita ili je staviti kao zadnje dodatne rate na kraju kredita. Neispravno je tražiti da klijenti to jednokratno vrate, niti se smije tako raditi. Svi građani koji imaju ovakve situacije trebaju se javiti Agenciji i mi ćemo reagirati – zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok