Nakon izjave predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da Centralna banka BiH ima sve što je potrebno da se sredstva MMF-a isplate entitetima i Distriktu Brčko za komentar je Klix upitao guvernera Centralne banke Senada Softića.

On je u izjavi za Klix.ba kazao da se Centralna banka drži zakona i donesenih odluka te da nema potrebnu odluku Vijeća ministara BiH da bi ova sredstva s računa Ministarstva financija BiH raspodijelila entitetima i Brčko Distriktu.

Naime, on je citirao odluku o davanju ovlasti ministru financija za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenta za brzo financiranje (RFI) od MMF-a, koja je objavljena u Službenom listu BiH.

Prema članku 2. stavak 1, kako je rekao Softić, Ministarstvo financija i trezora BiH dostavilo je promisornu notu Centralnoj banci, no nije ispunjen stavak 2 ovog člana.

"Sredstva koja budu povučena na osnovi Promisorne note bit će raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH sukladno potpisanom Pismu namjere. To piše u stavku 2 ovog članka na što su se svi obvezali u Pismu namjere i to je poznato svima u Vijeću ministara", kazao je Softić.

Vijeće ministara BiH na jutrošnjoj sjednici ponovno je propustilo donijeti odluku o deblokiranju sredstava MMF-a od 330 milijuna eura koja se nalaze u Centralnoj banci BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok