Prihodi od neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su dvije milijarde i 880 milijuna KM i manji su za 325 milijuna KM ili 10,14 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su iznosili tri milijarde i 205 milijuna KM, priopćeno je iz Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH.

Naglašavaju kako je u prvih pet mjeseci ove godine UNO gospodarstvu vratio 528 milijuna KM, što je za 99 milijuna KM manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iz UNO pojašnjavaju kako su neto prikupljeni prihodi, koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prvih pet mjeseci 2020. godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili dva milijarde i 352 milijuna KM i manji su za 227 milijuna KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u istom razdoblju 2019.

U svibnju ove godine prikupljeno je 487 milijuna KM neizravnih poreza što je za 228 milijuna KM manje u odnosu na svibanj 2019. godine.

-Pad prihoda od neizravnih poreza prouzročen je pandemijom virusa COVID 19 - navode iz UNO.

U svibnju 2020. godine došlo je, kako dodaju, do smanjenja uvoza roba u BiH, što je utjecalo na pad prihoda po osnovu uvoznih dadžbina, a zbog smanjene krajnje potrošnje značajno su pali i prihodi po osnovu PDV-a u unutarnjem prometu.

Podsjećaju kako su mnoge gospodarske djelatnosti radile smanjenim kapacitetima, ili uopće nisu radile za vrijeme pandemije.

Za financiranje državnih institucija u prvih pet mjeseci 2020. godine raspoređen je iznos od 304 milijuna KM.

Po osnovu posebne cestarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 77,9 milijuna KM, Republika Srpska 51,5 milijuna KM i Distrikt Brčko 2,6 milijuna KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0,25 KM, priopćeno je iz UNO BiH. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok