Preživljavanje u BiH za mnoge građane već godinama je umjetnost. U prilog tomu govore i posljednji podaci o troškovima života koje je objavio Savez samostalnih sindikata BiH.

Naime, sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec svibanj 2020. godine iznosi 1996,53 KM i za 8,81 KM skuplja je od potrošačke košarice za prethodni mjesec. Za većinu bh. građana ova brojka je nedostižna te su prisiljeni odricati se i najosnovanijih životnih potreba, piše Večernji list BiH.

Sindikalni izračun

Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec ožujak 2020. iznosila je 947 KM i za 13 KM viša je od prosječne plaće isplaćene u veljači 2020. godine. Prema ovim pokazateljima, pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 47,43%. Da situacija bude još i teža, za razliku od ožujka, zbog pandemije koronaviruasa veliki broj građana u svibnju, za koji je rađen izračun košarice, ostao je bez posla, a samim tim i bez plaće. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine prehrana, stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz i održavanje kućanstva. U kategoriji prehrana korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 87 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojeni su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Prema izračunu SSS BiH, 48,3 posto potrošačke košarice čini prehrana, pa je tako četveročlanoj obitelji u svibnju samo za hranu trebalo 946,05 KM, dakle cijela prosječna plaća. Za stanovanje i komunalne usluge trebalo je izdvojiti 351,37 KM, odjeću i obuću 200 KM. Troškovi higijene i održavanja zdravlja iznosili su 192,15 KM, za održavanje kućanstva bilo je potrebno izdvojiti 120 KM, a za prijevoz svega jednu marku manje, 119 KM. Najmanje novca u potrošačkoj košarici za svibanj čini obrazovanje - 50 KM. Razlika između potrošačke košarice i prosječne plaće iznosi čak 1049,53 KM, odnosno toliko novca nedostaje četveročlanoj obitelji u kojoj je samo jedan član zaposlen i prima prosječnu plaću da bi podmirili najosnovnije troškove.

Ne idemo naprijed

Godinama nas uvjeravaju kako se ekonomska situacija u zemlji poboljšava, da plaće rastu, da živimo bolje. No, stvarnost je dosta drugačija. Prije 10 godina, točnije 2010., prosječna plaća iznosila je 798 KM dok je potrošačka košarica u prosincu te godine iznosila 1706 KM. Dakle, za podmirenje osnovnih životnih potreba nedostajalo je 908 KM. Što znači da je standard ipak bio bolji jer sada nedostaje 1050 KM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com