Prema podacima Centralne banke BiH (CBBiH), ukupni tekući transferi (osobni i ostali transferi) iz inozemstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM.

Od tog iznosa, 2,95 milijardi KM otpada na osobne transfere (novčane doznake iz inozemstva), a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i mirovine iz inozemstva, 1,34 milijarde KM, kazali su Feni u CBBiH.

Iznos osobnih transfera povećan je u prošloj godini za 9,66 posto u odnosu na kraj 2018. godine kada su ovi transferi iznosili 2,69 milijardi KM.

Iz inozemstva je u BiH, što se tiče novčanih doznaka, 2015. godine stiglo 2,37 milijardi KM, 2016. godine 2,43 milijarde KM, a 2017. godine 2,64 milijarde KM.

- ­Iz ovih podataka je očito da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje bh. dijaspora šalje prema BiH – kazali su u Centralnoj banci BiH, dodajući da ne raspolažu podacima iz kojih zemalja dolazi najviše osobnih doznaka.

Prema posljednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, BDP za 2019. godinu je 35,026 milijardi KM.

- Ako to uporedimo s ukupnim transferima iz inozemstva dobijamo da je udio ukupnih transfera iz inozemstva 12,24 posto BDP-a. Ako posmatramo samo novčane doznake iz inozemstva, njihov udio je 8,42 posto u BDP-u – navode iz CBBiH.

Analitičari se slažu da doznake dijaspore "popravljaju socijalnu sliku", te doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije. Procjenjuju da doznake iz inozemstva od naše dijapore najviše stižu iz zemalja zapadne Europe, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com