Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec srpanj 2020. godine iznosi 1.822,07 KM i za 18,80 KM je jeftinija od potrošačke košare za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec svibanj 2020. iznosila je 935,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 12,00 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u travnju 2020. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 51,31 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaru čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košari ):

1. Prehrana – 47,5 posto
2. Stanovanje i komunalne usluge – 17,1 posto
3. Higijena i održavanje zdravlja – 8,4 posto
4. Obrazovanje i kultura – 4,4 posto
5. Odjeća i obuća – 7,7 posto
6. Prijevoz – 6,7 posto
7. Održavanje domaćinstva – 8,2 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest (12) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Dijagrame možete pogledati na www.sssbih.com.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com