Gospodarstvenici koji su u vrijeme pandemije zabilježili pad prometa ostvarili su pravo na subvencioniranje doprinosa u proteklim mjesecima zahvaljujući paketima pomoći vlada u oba entiteta.

Da su u najvećoj mjeri pogođeni trgovina i ugostiteljstvo, kao što se i predviđalo, pokazuju izvještaji poreznih uprava u BiH o padu prometa ovih djelatnosti, piše Klix.ba.

U skladu sa službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH o gospodarstvenicima koji su ostvarili pravo na subvencioniranje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosa za slučaj nezaposlenosti, shodno odredbama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, na vrhu liste su trgovci na malo u nespecijaliziranim prodavnicama hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Pad prometa u trgovinama na malo bilježi se širom naše regije, pa i u europskim zemljama. Tako su njemački trgovci na malo nedavno zabilježili neočekivani pad prometa, pored nade u oporavak potrošnje u trećem tromjesečju ove godine.

Međutim, usprkos krizi pojedini europski trgovci na malo uspjeli su povećati prodaju za nekoliko postotaka. To se uglavnom odnosi na one koji nude opcije online trgovine.

Pored trgovaca na malo, veliki broj restorana i objekata za pripremu i usluživanje hrane ostvario je pravo na subvencije u Federaciji BiH. U vrhu liste su i nespecijalizirane trgovine na veliko, objekti pripreme i usluživanja pića, kao i trgovine na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama.

Subvencije doprinosa zatražili su i ostvarili i proizvođači namještaja, obuće, odjeće, sirovog željeza, čelika i ferolegura. Među onima koji su dobili subvencije za travanj, svibanj i lipanj su i građevinari, prijevoznici robe, pekari, frizeri, kozmetičari, trgovci odjećom, hotelijeri... Subvencije Vlade FBiH dobile su i kockarnice i kladionice.

Slična situacija je i na području entiteta Republika Srpska. Iz Ministarstva gospodarstva i poduzetvništva RS-a govore nam da se za dodjelu sredstava iz paketa pomoći prijavilo najviše djelatnika iz oblasti prerađivačke industrije. Za pomoć su se prijavili i poslodavci iz oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva, kao i prometa i veza.

Ipak, vrijedi podsjetiti na stalna kašnjenja isplata subvencija za doprinose u Federaciji BiH, zbog čega najviše ispaštaju radnici koji ostaju bez zdravstvenog osiguranja i prava na besplatno liječenje.

Mnogi poslodavci su čekali i do kolovoza isplate subvencija za doprinose za mjesec travanj. Vlada FBIH je krajem kolovoza izdvojila 56,9 milijuna KM za subvencioniranje doprinosa za svibanj i lipanj, i to za 86.040 uposlenika u mjesecu junu i za 141.593 uposlenika u svibnju.

Federalno ministarstvo financija uputilo je naloge prema bankama za isplate doprinosa za svibanj i lipanj, kao i razlike za travanj. Subvencija doprinosa po radniku iznosi 244,85 KM. Od toga se za mirovinsko-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com