Zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Fadil Fatić, kazao je da su radili određene procjene populacije stanovnika u Bosni i Hercegovini u suradnji s ekspertima UN-ovog populacijskog fonda, te da su došli do loših podataka.

“Na neki način smo napravili projekcije za sljedećih 50 godina. Imamo više vrsta obrada podataka, odnosno procjena projekcija. Prema jednoj analizi, za 50 godina bit će 1.600.000 stanovnika u BiH. Što je loše skroz”, kazao je Fatić za N1 televiziju.

Govoreći o odlasku mladih iz BiH, naveo je da su vršili procjenu koju su bazirali na podacima iz Eurostata.

“Broj se povećavao zadnjih godina, pogotovo kad usporedimo 2019. s 2018. godinom. U 2018. je zabilježeno oko 42.000 radnih dozvola, a u 2019. – 71.000. Trend rasta se vidi, i pokazuje kakva je situacija, te koliko građana odlazi u inozemstvo. Sami taj podatak, da za 50 godina možemo imati oko 1.600.000 stanovnika je stvarno loš. Došlo se u situaciju da u nekom razdoblju možete imati isti broj radno sposobnog stanovništva i stanovništa koje je starije od 65 godina i više, što ni jedna ekonomija na svijetu ne može izdržati”, rekao je Fatić.

Iznio je i podatke koliko je ljudi u proteklom razdoblju ostalo bez posla.

“Napravit ćemo usporedbu prosinca mjeseca prošle godine sa mjesecom lipnjom ove godine. Može se jasno vidjeti da je na razini Bosne i Hercegovine manje 26.000 zaposlenih. Za ovo isto razdoblje, isto tako možemo reći, da je za državnu razinu, otprilike 20.000 osoba prijavljenih na biro. To je stanje po statističkim podacima”, naveo je Fatić, piše N1.