Glavni motiv nam nije zaduženje od MMF-a, nego nam je primarni cilj da ne crpimo domaće bankarske izvore pri zaduženju, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić za BHRT.

“U našem proračunu imamo domaće i strane izvore. Strani izvor je bio MMF, tih 400 milijuna što smo se zadužili, a 550 miliijuna su bili domaći izvori. Mi pristajemo na drugi aranžman MMF-a da ne bismo nikako crpili te domaće izvore. Nismo ugroženi na bilo kakav način i ostavljamo što više novca domaćem tržištu kapitala i bankarskom tržištu”, rekao je Novalić.

On je podsjetio kako je predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija uputio pismo MMF-u u kojem je naveo spremnost BiH da već u studenom pregovara oko novog aranžmana s MMF-om.

“Mi nismo nimalo nervozni oko toga hoće li biti odgovora ili ne. To je samo jedna u nizu aktivnosti koje su na strani izvora osiguranja sredstava za proračun”, dodaje Novalić.

Govoreći o novčanom iznosu eventualnog narednog kreditnog zaduženja, Novalić kaže kako su iz Federacije BiH prepustili Republici Srpskoj da odredi taj iznos.

“Mi trenutno imamo nešto bolju likvidnost iako ni ona nije zajamčena. Ne znamo dokad će djelovati korona kriza. Iznos može biti i milijarda maraka. Nije bit u tome ni koliko ćemo se zadužiti nego je bolje da novac u ovoj krizi dolazi izvana nego da ga uzimamo s domaćeg tržišta”, kaže Novalić.

Prema njegovim riječima, Zakon o izvršenju proračuna točno je definirao gdje će se utrošiti predviđenih 4.9 milijardi KM.

“Što se tiče ‘krpljenja’ proračunskih rupa, mi od 2016. nemamo taj problem. Od 2015. smo trajno vraćali milijardu i sto milijuna s kamatama, a zaduživali se 600-700 milijuna. Ove godine 950 milijuna se zadužujemo, a 950 vraćamo. Ni na kakav način ne želimo ugroziti rejting koji imamo kod međunarodnih institucija”, poručio je premijer Federacije BiH.

Uvjeti MMF-a, tvrdi Novalić, nisu zahtjevni i neće predstavljati problem u realizaciji potencijalnog novog kredita.

“I ovi novi uvjeti će biti ‘mekši’. Bit će samo jedan uvjet koji mi ne izvršavamo teško, a to je da se nastavi s ekonomskim reformama”, kazao je, između ostalog, premijer Novalić u emisiji “BHT1 uživo”.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com