Fadil Novalić, premijer Federacije, rekao je u razgovoru za „Dnevni avaz“, govoreći o mjerama koje se odnose na ublažavanje posljedica od pandemije koronavirusa, da ne postoji „korona 2 zakon“, nego je riječ o postojećim mjerama, uz dodatno izdvajanje financijskih sredstava.

Nema „korona 2 zakona“, radi se o mjerama koje će biti podržane proračunskim sredstvima u okviru četiri resora, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije za Dnevni avaz.

- U biti mjere će kroz programe utroška sredstava podržati turizam, ugostiteljstvo, izvoz, prehrambenu industriju i promet. Za ove sektore smo se odlučili jer su ili najviše pogođeni negativnim efektima pandemije ili imaju potencijal za najbrži oporavak, kaže Novalić.

Za ove namjene, kako je pojasnio, predviđeno je dodatnih 90 milijuna maraka, uz već plasiranih 90 milijuna KM za subvencije.

- Uz 200 milijuna KM za županije, 30 milijuna KM za općine i gradove te 30 milijuna KM za kliničke centre, to sve čini 440 milijuna KM izravne podrške iz proračuna FBiH, a vezano za ublažavanje negativnih efekata pandemije - rekao je Novalić.

Kada je u pitanju novi kreditni aranžman kod MMF-a, Novalić je mišljenja da on donosi velike prednosti.

- Kroz aranžmane nam pristupačnija postaje i tehnička pomoć, koja nam je vrlo značajna. Što se sredstava tiče, odlučili smo se za pristup da ćemo potrebna sredstva pokušati osiguravati od inozemnih financijskih institucija da bismo potencijal domaćih banaka ostavili za naše gospodarstvo. Komercijalne banke će sigurno imati značajan iznos ispravaka zbog negativnih efekata pandemije na gospodarstvo, tako da je vrlo značajno da im što veći potencijal bude na raspolaganju za financiranje gospodarstva, kaže Novalić.

Premijer Federacije je rekao kako će, kada je riječ o broju radnika koji su ostali bez posla, Vlada implementirati mjere s ciljem njihovog povratka na radna mjesta.

- Od svibnja kada smo imali najveći broj nezaposlenih, na posao je vraćeno oko 12.500 radnika. Ubrzano radimo na implementaciji mjera koje će i preostale radnike koji su ostali bez posla u što kraćem roku vratiti na posao - rekao je Novalić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok