Republika Srpska kreće u novu fiskalizaciju. Riječ je o online fiskalizaciji, u kojoj će se prijenos podataka između Porezne uprave i obveznika vršiti puteminterneta.

Trenutni sustav podrazumijeva izdavanje fiskalnih računa, njihovu obradu u fiskalnoj kasi, i dnevno izvješće koje se na kraju dana kreira i šalje Poreznoj upravi. Ovaj sistem je prevaziđen u tehničkom i tehnološkom smislu, iako je bio vrlo moderan kada je uveden, kažu u Ministarstvu financija.

"Nove fiskalne kase neće biti u ovom obliku u kom su sada fiskalne kase. To će vrlo vjerovatno biti softverski moduli koji će biti vezani za računala koja porezni obveznici već posjeduju. To će biti mnogo jeftiniji sistem za samog poreznog obveznika. Neće podrazumijevati ove servise ili ovlaštenog servisera itd. Porezna uprava će mnogo efikasnije moći kontrolirati", kazala je Slobodanka Popović, pomoćnik ministra financija za fiskalni sistem.

Osnov modela fiskalizacije trebao bi biti digitalni certifikat, koji izdaje certifikaciono tijelo neovisno o proizvođaču opreme.

Iz Ministarstva podsjećaju kako će inicijalne troškove novog sustava u potpunosti snositi proračun Republike Srpske. Jedan od ključnih ciljeva novog sustava fiskalizacije je suzbijanje sive ekonomije, jer izdavanje računa neće biti moguće bez verifikacije Porezne uprave. Poslodavci poručuju - već dugo smo ukazivali na probleme starog sustava.

"Tako da je dobro da smo pristupili novoj fiskalizaciji, ali se takođe nadamo kako uz novu fiskalizaciju idu i novi kontrolni mehanizmi koji će omogućiti smanjenje sive ekonomije, jer svakom korektnom poslodavcu je onaj ko utajuje porez nelojalna konkurencija. Prema tome, ukoliko će ovaj sistem proizvesti bolje rezultate u borbi protiv sive ekonomije, apsolutno ga podržavamo", istaknuo je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Nova fiskalizacija je trebala početi još tijekom ove godine, ali je pandemija korona virusa sve zakomplicirala. Idući tjedan, trebalo bi da bude formirana radna skupina koja će raditi na fiskalizaciji. U Ministarstvu financija očekuju da legislativa bude završena do kraja godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok