U prvih šest mjeseci 2020. u BiH rođeno je 1019 djece manje u odnosu na isto razdoblje 2019.. U prvom polugodištu ove godine u BiH je rođeno 11.624 djece, u istom razdoblju lani rođeno ih je 12.334, a godinu ranije 12.643, piše Večernji list BiH.

Alarmantni pokazatelji

Promatrano po entitetima, u FBiH u prvih pola godine rođeno je 7653 djece, u istom razdoblju lani rođeno je 8104, a 2018. godine 8463. U Republici Srpskoj od siječnja do kraja lipnja rođeno je 3971, godinu ranije 4230, a 2018. godine 4180 djece. Izračunao je ovo, prenosi Buka, Sarajlija Adnan Fehratbegović, magistar elektrotehnike, koji je posljednjih godina objavio više analiza koje se tiču prirodnog prirasta, starenja populacije i višestrukih problema koji nastaju zbog odlaska stanovništva. Usporedbe radi, u BiH je u 2017. rođeno 29.000 djece, što je 40.000 djece manje nego 1990., kada je taj broj bio oko 67.000. U BiH “bijela kuga” odavno je poprimila alarmantne razmjere. Uzorci su loša socioekonomska situacija u zemlji, zbog čega se stanovništvo masovno iseljava. Od 2010. BiH bilježi negativan prirodni prirast, za što stručnjaci uzroke vide u niskom natalitetu, nedostatku prioriteta za osnivanje obitelji, kao i porastu broja abortusa. Statistički podaci pokazuju konstantan pad broja rođenih u BiH. Posljednji rast broja živorođenih beba naša zemlja bilježila je 2010..

Ipak, godinama poslije počeo je padati broj rođene djece, dok se povećavao broj umrlih stanovnika. Na osnovi informacija iz prošlosti i procjena budućnosti donesen je zaključak da od 1948. nismo imali ovako mali broj beba godišnje te da imamo najlošiju situaciju u regiji. Činjenica je da živimo u najlošijem razdoblju kada je natalitet u pitanju. Posljednji put ovako mali broj novorođenčadi imali smo u 1948. godini, a statističke prognoze govore da se stanje u budućnosti neće popravljati. Na osnivanje obitelji u BiH nije se lako odlučiti i kada to želite. Djeca su velika ljubav, ali i obveza, njihovo odrastanje iziskuje vaše vrijeme i novac, međutim, to jednom roditelju ne bi predstavljalo problem da je u državi sve uređeno kako treba biti. Bh. vlasti nemaju značajnih natalitetnih mjera, dječji dodaci su premali, a, osim njih, ne postoje neki drugi stalni načini pomoći obiteljima.

Trend iseljavanja veliki problem

Zbog svega toga, mladi lako odlučuju otići iz države - negdje gdje je dječji doplatak 350 eura i gdje država djeci stipendira školovanje, bavljenje sportom i slično. Godišnje deseci tisuća ljudi odlaze iz BiH. Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH u 2019., 4044 osobe odjavile su boravak u BiH, odnosno trajno se odselile s ovih prostora. Ovi podaci ne mogu biti pokazatelji trenda emigracije iz BiH jer ne predstavljaju sveukupne podatke o iseljavanju iz BiH, ali ukazuju na to da su najčešće zemlje destinacije za emigrante iz BiH zemlje EU, prvenstveno Njemačka i Austrija, a zatim Hrvatska i Slovenija. Mladi će u ovim državama zasnivati obitelji i rađati djecu koja će u budućnosti biti pokretačka snaga neke od tih zemalja.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com