Ruralni turizam kao jedna od obećavajućih gospodarskih grana u Bosni i Hercegovini sigurnim koracima doživljava svojevrsni procvat, a rastuće zanimanje domaćih, ali i stranih gostiju za upoznavanje s prirodno-kulturnom baštinom koju nudi bh. selo dodatni je vjetar u leđa svima onima koji godinama ulažu u smještajne kapacitete te obogaćuju ponudu, piše Večernji list BiH.

Značajno je to što od sada postoji mogućnost i korištenja europskoga novca kada je riječ o ulaganju u selo, odnosno u njegove turističke kapacitete, a dokaz tomu je i projekt Europske unije EU4AGRI u sklopu kojega je objavljen poziv vrijedan 2,55 milijuna KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Nova radna mjesta

Cilj je razvoj ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta te očuvanje prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzročene pandemijom COVID-19.

Na javni poziv mogu se prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnositelj prijave i minimalno tri partnera. Podnositelj prijave može biti jedinica lokalne samouprave, poduzeće ili obrt koji se bave pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda - objašnjeno je iz UNDP-ja.

Pritom je naglašeno kako se svaki podnositelj prijave može prijaviti za bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 do 200.000 KM (bez PDV-a), ovisno o broju članova u partnerstvu. Za svaku investiciju podnositelj prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 15 posto od ukupnog iznosa investicije.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 21. prosinca 2020. godine, pri čemu iz UNDP-ja podsjećaju kako je EU4AGRI četverogodišnji (2020. - 2024.) projekt Europske unije vrijedan 20,25 milijuna eura, čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Projekt provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ-a, u izjavi za Večernji list kaže kako seoski turizam ima niz potencijala za dodatni razvoj, a ako bi se stvari posložile na pravi način, ovaj vid turizma čeka svijetla budućnost. Naše podneblje je takvo da imamo sve što treba za takvu vrstu turizma, ali još uvijek nismo u fazi značajnijeg iskorištavanja tih potencijala.

Pokušava se pomalo i ja se nadam kako će to krenuti naprijed”, naveo je Krešić dodavši kako bi svakako trebalo raditi u infrastrukturnom pogledu kako bi ljudi imali lakši pristup,

Poljoprivreda

Udruga za razvoj ruralnog turizma BiH Alterural, neprofitna organizacija posvećena razvoju, promociji i profesionalizaciji ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini, ulaže mnogo energije u proces revitalizacije bosanskohercegovačkoga sela kroz iskorištavanje brojnih turističkih potencijala, a seoski turizam, posebno u seoskim gospodarstvima, percipira se kao potencijal za stvaranje novih aktivnosti poput komplementarnog tržišta u poljoprivredi, odnosno podizanja na višu razinu proces proizvodnje domaće hrane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok