Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se Hrvati spremaju za dvije godine bojkotirati opće izbore u BiH. Dodik je za TV Kurir naveo da ih u tome razumije, jer je to za njih odsudno, piše Srna.

Napomenuo je i kako su mu prilikom posjete Zagrebu hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković prenijeli zabrinutost za položaj Hrvata u BiH i da traže rješenja o promjeni Izbornog zakona. Na pitanje je li moguć treći entitet u BiH, Dodik je za TV Kurir rekao da jeste kad bi ga Hrvati tražili.

Govoreći o tome kako se dogodilo da je on pozvan u posjetu Zagrebu i na susret s Milanovićem i Plenkovićem, Dodik je rekao je on srpski član Predsjedništva i da nosi u sebi legitimitet izbora. Napomenuo je da se razgovor vodio isključivo o položaju Hrvata u BiH, da je hrvatska država zapostavila Hrvate u BiH, za šta su sami krivi, jer su izašli na referendum 1. ožujka i glasovali za neovisnu BiH koja im se sada lupa o glavu. Dodik je naveo da su u Zagrebu odbili bilo kakvu mogućnost da pričaju sa Željkom Komšićem, koji je nepoželjan u hrvatskoj zajednici u BiH.

Govoreći o tome da je poslije posjete Zagrebu bio sa Draganom Čovićem u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da je tema u Beogradu bila situacija u BiH i kako se može pomoći, te da Vučić sve vrijeme pokušava da pomogne Federaciji BiH, ali da u FBiH od svega prave problem. Kada je riječ o negativnim komentarima u Sarajevu zbog njegove posjete Zagrebu, Dodik je naveo da on nije komentirao posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu, te je dodao kako se osjeća superiorno zbog onoga što radi i misli da radi pravi posao.

“Za mene ne postoji neki poseban autoritet u svijetu koji bi mogao da pomjeri moje bazične političke stavove”, istaknuo je Dodik te ponovio da će se BiH raspasti bez rata, a jedino što može funkcionirati je Republika Srpska.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok