BiH trenutno ima 2,67 milijardi KM neangažiranih kreditnih sredstava ugovorenih kod međunarodnih kreditora, podaci su Ministarstva financija i trezora u Vijeću ministara.

Neki od kredita su odobreni, a neiskorišteni su i "na čekanju" godinama, dok ima i onih koji su fazi realizacije, ali još nisu u potpunosti iskorišteni, piše Dnevni avaz.

Prema informacijama Ministarstva financija i trezora, BiH je angažirala samo 855,66 milijuona KM za šest mjeseci ove godine, od čega većinu, 76,04 posto, čine sredstva MMF-a – kredit brze pomoći od 330 milijuna eura koji je odobren u svibnju.

Od ostalih povučenih sredstava 5,6 posto odnosi se na kredite Europske investicijske banke, 5,49 posto na Investicijski okvir za Balkan, 4,85 posto na Europsku banku za obnovu i razvoj, a na ostale kreditore otpada 8,02 posto.

Neangažirano je više od 659 milijuna KM Europske investicijske banke, 764 milijuna KM MMF-a, 258 milijuna KM Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te 389 milijuna Europske banke za obnovu i razvoj.

Na odobrena, a neangažirana sredstva BiH plaća kamate.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok