- Zašto kupnja namirnica u RH nije gospodarski interes i neka detaljno to objasne! Zar je manje vrijedno to što ću ja u Lidlu potrošiti tisuću kuna od nekog dvojca koji će sjesti na ručak i pričati o poslu, a možda ništa neće dogovoriti?

Na kraju krajeva, BiH je gotovo korona-free zona - “izbombardirala” nas je i pitanjima, ali i svojim odgovorima poznanica koja je pročitala u Večernjaku priopćenje MUP-a RH kako kupnja namirnica u toj zemlji nije “gospodarski interes”. Ona sama do korone je bila redoviti gost u spomenutoj trgovini u Metkoviću. - U Lidlu kupim osnovne namirnice poput mlijeka, riže, tjestenine, konzervirane hrane..., odem do mora popiti kavu. Piše Večernji list BiH.

Obilazak trgovačkih centara

Provozam se do Makarske, Splita..., posjetim obližnje trgovačke centre. Na kraju imam i povrat poreza. Međutim, od ožujka prošle godine samo sam jednom bila u takvom šopingu - objašnjava nam blagodati takve kupnje. Naime, bh. građani koji obave kupnju veću od 750 kuna (oko 187 KM) i to izvezu iz područja EU-a mogu naknadno ostvariti povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj. - Pravo na povrat PDV-a plaćenog u Hrvatskoj za dobra u vrijednosti većoj od 750 kuna po jednom računu mogu ostvariti hrvatski državljani i državljani drugih država EU-a, uz uvjet da im je prebivalište ili uobičajeno boravište u trećim zemljama. Roba mora biti namijenjena za osobnu potrošnju i potrošnju u kućanstvu - riječi su doktorice ekonomskih znanosti i jedne od najvećih stručnjakinja za financijsko pravo u RH Marije Zuber. Isti je razlog kupnje zbog kojeg se dolazi i iz Hrvatske u BiH. Orašje, Bihać, Grude, Čapljina... i druge pogranične prijelaze do pandemije su “okupirali” kupci iz Hrvatske. Ministarstvo gospodarstva USŽ-a do dolaska pandemije, ali i najezde migranata počelo je s razvojem tzv. šoping-turizma.

Krajina u strahu

– Komparativne prednosti za Bosnu i Hercegovinu su dolazak ljudi koji su dobri platiše i kupci, koji troše ovdje novac. Mi na izvjesan način povećavamo svoj izvoz, rješavamo pitanje raznih potrebnih dozvola za izvoz raznih roba na način da to možemo uraditi kroz trgovačku i turističku uslugu te uslugu maloga obrta ili maloga gospodarstva - govorili su prije nekoliko godina iz Sektora trgovine, turizma, ugostiteljstva, prometa i veza u USŽ-u. Nažalost, u proteklih godinu dana Krajinu je toliko toga poremetilo, a i ono vremena dok su mogli prelaziti granicu, žitelji Hrvatske nerado su to činili zbog straha od migranata. U Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji ljetos je bila druga slika. Od Županje prema Orašju, čim je pandemija stagnirala, krenulo se po odjeću, obuću, ali i lijekove i zdravstvene usluge te gorivo. Na spremniku goriva napunjenom u BiH moglo se uštedjeti i do 20 KM. U ZHŽ-u, na ulasku u Grude s jedne strane supermarket, butici, trgovine svega i svačega... Omiljeno je to mjesto bilo Dalmatincima. - Kupi se mjesečna zaliha hrane i ako nekom od ukućana treba odjeća i obuća. Sve je ovdje - govorili su nam do prije nekoliko mjeseci kupci iz dalmatinskih gradova i susjednog Imotskog. Sada je slika drukčija. Granice povremeno izgledaju jezivo sablasno, a tek kamioni u tranzitu razbijaju tu sablast. - Valja ih vidjeti. Nekad smo bili nervozni zbog gužve i automobila i na trotoaru, a sad bismo sve dali da se vrati ono vrijeme - zaključuje trgovac dok gledamo prema granici u Gorici, u ZHŽ-u koji grabi prema statusu korona-free zone. Već 25. siječnja, ako se nastavi pad broja zaraženih, ograničenje kretanja više neće biti na snazi, a svi se nadaju i da će Hrvatska uskoro zbog pada broja zaraženih otvoriti granice. A trenutačno vrijedi ponoviti da gospodarski interes u kontekstu 12-satnog zadržavanja na području RH mora biti dokazan odgovarajućom dokumentacijom. - Primjerice, sastanak na kojem se očekuje potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji, a koji se zbog važnosti nije mogao drukčije planirati ili održati (online), a zahtijevao je fizičku prisutnost. Dakle, nikako se ne radi o kupnji uobičajenih životnih namirnica za potrebe kućanstva, već o suradnji poslovnih subjekata šireg i većeg gospodarskog značaja - istaknuli su u MUP-u za Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok