Njemačka vlada, točnije Bundeskabinett, jučer je na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa potvrdila kandidaturu Christiana Schmidta (CDU) za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovu informaciju za portal Klix.ba je potvrdio i član Bundestaga Josip Juratović koji kaže da je odluka donesena danas, a da bi se cijela procedura trebala završiti do ožujka ukoliko članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) izaberu Schmidta, a zatim sve potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a.

"Uvijek je pitanje kako će novi ljudi doprinijeti boljoj situaciji u BiH. Poznavajući dobro Schmidta, i osobno i kroz zajednički rad, on je neko ko je na prvi pogled miran, ali je veoma dosljedan svojim ciljevima. Prije svega je demokrata i nije pristran nijednoj strani, već je dosljedan demokratskim principima i sigurno će tako raditi i u BiH", kazao je Juratović.

Na pitanje mogu li se dolaskom njemačkog zvaničnika na čelo OHR-a očekivati odlučniji potezi za razliku od rada Valentina Inzka, Juratović kaže da ne bi bilo korektno komentirati Inzkov rad uzimajući u obzir pitanje koliko su Inzka podržavale nadređene institucije i koliko je bilo političke volje.

"Bonske ovlasti su mu bile na neki način ograničene. Ja sam već rekao da je on time postao tigar bez zuba", kaže Juratović.

Član njemačkog Bundestaga ističe da sa Schmidtom dolaze i nove mogućnosti i da se svi skupa moraju boriti da on uspije.

"Za uspjeh nije dovoljan samo Schmidt, ni samo Juratović, niti Njemačka, niti EU. Za uspjeh je potrebno, prije svega, koliko će biti volje na društveno-političkoj i političkoj sceni BiH te pratiti određene procese. Ako ćemo krenuti i dalje principom da u svakom rješenju problema tražimo problem, onda neće završiti uspjehom", smatra Juratović.

Za kraj ističe da će Schmidt zasigurno pod obvezu uzeti i stavove međunarodne zajednice, kao i struktura na terenu u BiH.

"Samo na taj način se može uspjeti. Ne može Schmidt praviti čuda ako nijedna strana ne izrazi dovoljnu političku volju za traženjem pravih rješenja", zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok