Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zaključio je 24. veljače 2021. godine konzultacije s Bosnom i Hercegovinom (BiH) u skladu s članom IV, objavljeno je na stranici ove institucije. Prije početka pandemije COVID-19 makroekonomska situacija u BiH bila je stabilna, a izgledi povoljni, navode iz MMF-a.

Rast privredne aktivnosti približavao se svom potencijalu, potpomognut porastom ulaganja u javnu infrastrukturu i vanjskom potražnjom.

"No, ekonomski rast bio je ispod brzine potrebne za ubrzano sustizanje Europske unije. Iako je stopa nezaposlenosti opadala, i dalje je visoka među mladima i ženama", stoji u zaključku.

Pandemija nanijela veliki udarac

Pandemija je, dodaje se, imala ozbiljne štetne učinke na gospodarstvo i stanovništvo. Nakon stabilizacije dnevnih slučajeva tijekom ljeta, dnevne infekcije ponovno su porasle početkom drugog vala, a stopa smrtnosti bila je posebno visoka.

Na gospodarsku aktivnost ozbiljno su utjecala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje. Turizam je zaustavljen, a doznake iz inozemstva su se strmoglavile.

"Fiskalne rezerve nakupljene posljednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njezine posljedice. Povezane mjere uključivale su značajnu potporu zdravstvenom sektoru, podršku teško pogođenim tvrtkama i povećanu potrošnju za nezaposlenost", navode, između ostalog, iz MMF-a.

Uz to, uvedeni su moratoriji na zajmove kako bi se ublažila ograničenja likvidnosti, a uspostavljene su i kreditne garancije.

Vlasti su postigle određeni napredak u poboljšanju poslovnog okružja i poboljšanju funkcioniranja tržišta rada.

Prognoza MMF-a o ekonomskom rastu BiH

"Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnoj razini, slaba vladavina zakona, loš kvalitet javne infrastrukture i kašnjenja u provedbi ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja", navode iz MMF-a.

Izvršni direktori MMF-a pohvalili su vlasti zbog njihovog političkog odgovora na suzbijanju pandemije i ublažavanju krize podržavanjem kućanstava i tvrtki.

"Očekuje se kako će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvjesnost u svezi s cijepljenjem umanjuje izglede. U sljedećem razdoblju, odlučni napori u reformama i politički koncenzus bit će presudni za poticanje održivog oporavka”, zaključuju izvršni direktori MMF-a.

Oni su pozdravili mjere usvojene radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije. Potpora bi trebala sve više ciljati najugroženije sektore gospodarstva i ranjiva kućanstva.

Jačanje zajedničkog ekonomskog prostora

Date su i brojne druge preporuke. Direktori su ukazali na potrebu jačanja jedinstvenog gospodarskog prostora, napominjući važnost razvoja kapaciteta i jačanja institucija.

Usvajanje zakona o nabavama i elektronskoj identifikaciji i poboljšanju upravljanja javnim financijama pomoći će u postizanju ciljeva. Direktori su također naglasili potrebu za jačanjem nadzora i upravljanja javnim poduzećima.

Pozvali su vlasti da pokrenu prijelaz na ekološki prihvatljivu ekonomiju primjenom politika i zakona koji su u skladu s onima u EU.

Također su potakli ubrzanje reformi za rješavanje strukturne nezaposlenosti i povećanje sudjelovanja u radnoj snazi, posebno među ženama i mladima.

Za ovu godinu MMF prognozira ekonomski rast BiH od 3,5 posto, nakon pada od 5,5 prošle godine.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com