U travnju je pao snijeg. Nekima iznenađenje, drugima ne. U gradovima središnje i jugozapadne Bosne visina snježnog pokrivača kretala se između 15 i 30 cm. Snijeg je pao i u Hercegovini.

Gotovo kao u pjesmi, “snijeg pade na behar i voće”. Travanjskog snijega u Mostaru ne sjećaju se ni najstariji, stoga iznenađenje nije neobično. Rijetka je snijeg pojava na jugu Bosne i Hercegovine i tijekom zimskih mjeseci. A ni u Sarajevu mu se nisu sada građani nadali, iako nije baš za čuđenje. Meteorološki eksperti kažu za N1 kako mjerenja ne pamte snijeg u ovom mjesecu u Mostaru.

“Snijeg u travnju nije česta pojava, iako ne mogu reći da je ovo prvi put da se događa u nizinama Bosne. Bio je hladan prodor 1996. i 1997. godine. Nije ipak česta pojava niti za nizine, a još manje za hercegovačko područje. Zapravo, prvi put otkako postoje mjerenja bilježimo snijeg u Mostaru u travnju”, ističe meteorologinja Tea Blažević.

I bosanskohercegovački meteorološki eksperti potvrđuju kako je snijeg u travnju “neuobičajena pojava”. S Jadrana je dolazio vlažan zrak, što je dovelo do dosta padalina, većim dijelom snijega – napominje Nedim Sladić. Slaže se, neuobičajena pojava – ne toliko po snijegu, koliko po niskim temperaturama. Ipak, živa će ići u smjeru rasta.

“Već za dane vikenda možemo reći da će temperature ići do 20 stupneva, posebno na jugu zemlje. Polako će biti sve toplije. Razlog su tople zračne mase sa zapada i jugozapada kontinenta. Mnogo više sunca će biti u narednim danima, to će biti ugodnije za sve nas”, ističe Sladić za N1. Doda

A ljeto?

Sladić kaže da je rano govoriti o procjenama kakvo će biti ljeto, ali gotovo sigurno bit će toplije od prethodnog.

“Činjenično gledano, čini se da će ovo ljeto imati veće odstupanje u odnosu na prošlo. Bit će sušnije, ili u granicama prosjeka, što vrijedi posebno za planinska predjela. Kako sada stvari stoje, vrlo je moguće da ćemo imati jedno vrelo ljeto”, tvrdi Sladić.

Čekajući toplije temperature, i još toplije ljeto, možda dočekamo i još neke toplije vijesti.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com