Novčanik bh. građana od pojave pandemije koronavirusa sve je tanji, a iznos koji mjesečno moraju izdvajati za hranu, piće, režije, odjeću, gorivo... sve je veći, piše Večernji list BiH.

Iako su takozvana tiha poskupljenja već godinama prisutna u BiH, u posljednje vrijeme sve ih je teže pratiti.

Kupovalo se više lijekova

Koliko je teško uskladiti potrebe i prioritete na mjesečnoj razini, približio nam je Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača Don. - Bh. građani naviknuli su na tiha poskupljenja koja su izražena već godinama. No, u doba pandemije svako, pa i najmanje poskupljenje postalo je itekako osjetno. Uz ustaljena poskupljenja, određeni dio novca izdvajan je i za lijekove. Brojni građani bili su uslijed oboljenja od COVID-a ili nekih drugih bolesti primorani kupovati više lijekova nego što su ih ranije kupovali. Također, veća potražnja za lijekovima kao posljedicu je imala i više cijene. No, ono što građane najviše muči svakako je poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Primjerice, nije moguće ne primijetiti da je ulje drastično poskupjelo unatrag godinu dana, kao i još neke od namirnica koje se svakodnevno koriste. Zatim, imali smo nagli pad cijena goriva, no prije nekoliko mjeseci gorivo ponovno poskupljuje iako cijena barela nafte na svjetskom tržištu ne opravdava toliki skok cijene. Lančanom reakcijom došlo je do poskupljenja drugih proizvoda, poput brašna, kruha... Ljudi su zabrinuti za svoju egzistenciju, mnogi su ostali i bez posla, prihodi su takvi kakvi jesu - kažu nam iz ove udruge koja je bavi zaštitom potrošača, dodajući da plaće ne prate poskupljenja. - Evo, već godinama plaće nisu pratile trend rasta cijena, pa je sada već došlo do toga da građani jedva prate i najmanja poskupljenja, jedva se uklapaju. S druge strane, imamo umirovljenike kojima, kada plate osnovne životne namirnice, lijekove, režije, jako malo ostaje za život od prvog do prvog, objašnjavaju nam iz udruge Don predviđajući sudbinu građana ako ne dođe do određenih promjena. - Zbog poskupljenja žitarica na svjetskoj razini, i u BiH su moguća nova poskupljenja, što će svakako biti udar na ionako uzdrmani proračun. Mislim da bh. građane očekuju neizvjesna vremena. Nadamo se povećanjima plaća, no hoće li ona biti dovoljna kako bi ispratila rast cijena, ostaje vidjeti - kaže Petoš iz udruge Don.

Rast cijena

Da u BiH već dugo nije lako pratiti rast cijena, najbolje se vidi u izračunu Saveza samostalnih sindikata BiH, čiji podaci pokazuju da je potrošačka košarica i u travnju bila viša od 2000 KM, dok je prosječna plaća FBiH, po posljednjem podatku iz veljače, iznosila 951 KM. Iz ovih podataka izvodi se jasan zaključak - prosječna plaća u BiH nije dovoljna ni za polovinu potrošačke košarice. Najviše novca izdvaja se za hranu, 43,1% - što je gotovo cijela prosječna plaća, zatim stanovanje i komunalne usluge – 14,9%, odjeću i obuću – 14,4%, prijevoz – 6,6% te obrazovanje i kulturu – 8,2%.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok