Namještaj iz Bosne i Hercegovine, proizvodi od željeza i čelika, obuća i odjeća - sve to su proizvodi koji u posljednje vrijeme ostvaruju impresivne rezultate na inozemnim tržištima te donose više milijardi maraka profita, piše Večernji list BiH.

Pokazatelji iz analize

Iznimno dobri rezultati, kada je riječ o izvozu drvne, metalske, kao i tekstilne industrije, unose dašak optimizma i upućuju na žilavost domaćeg gospodarstva koje bi ove godine moglo pokazati iznimno obećavajuće rezultate, i to, što je posebno važno, u proizvodnom sektoru.

Vanjskotrgovinska komora BiH objavila je rezultate analize vanjskotrgovinske razmjene prema kojima je ukupan obujam vanjskotrgovinske razmjene BiH u razdoblju od siječnja do lipnja 2021. godine iznosio 16.433,225.000 KM i povećan je za 23,62%, odnosno 3,14 mlrd. KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Izvoz iz BiH iznosio je 6,7 milijardi KM i veći je za 30,53%, odnosno 1,55 milijardi KM. Metalska industrija bilježi impresivne uspjehe, pa je tako u prvih šest mjeseci ove, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, izvoz ove grane porastao za 45 posto te je iznosio 2,7 milijardi KM, što je više za 829,8 milijuna KM.

Najveći udio u izvozu imaju elektroindustrija, željezo, čelik i njihovi proizvodi. Iz Vanjskotrgovinske komore navode kako je BiH električne strojeve najviše izvozila u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku.

- Analizirajući ova tržišta, izvoz je porastao prema svim navedenim tržištima, a najviše na tržište Slovenije - 48 milijuna KM te Hrvatske 26 milijuna KM - podaci su Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti od 424,7 milijuna KM, što je povećanje od 217,9 milijuna KM ili 105 posto u odnosu na prvu polovinu 2020. godine. Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, vrijednosno najviše u Srbiju, i to za 49,3 milijuna KM, te u Tursku za 48,5 milijuna KM.

Bosna i Hercegovina sve više postaje prepoznatljiva i po izvozu obuće i odjeće, a da je tako, svjedoči i podatak kako je u tekstilnoj industriji izvoz povećan za 71,4 milijuna KM ili 11 posto, a ukupno izvezena roba vrijedna 739,6 milijuna KM. Vrijednosno se najviše izvozila obuća i dijelovi za obuću, dok su najznačajniji izvozni partneri obuće i dijelova za obuću i dalje zemlje EU-a. Vrijednosno najviše izvozimo u Italiju, a izvoz je povećan i u Njemačku. Sada već tradicionalno, drvna industrija nastavlja grabiti punim koracima naprijed. Drvni sektor Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine ostvario je suficit u robnoj razmjeni od 725,7 milijuna KM, a vrijednosno najviše izvozimo namještaj i njegove dijelove.

Industrijska proizvodnja

Izvoz drvnog sektora u ovom razdoblju, prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH, iznosio je 1,03 milijarde konvertibilnih maraka, što je više za 263,03 milijuna KM ili 34 posto. Kada je riječ o namještaju i njegovim dijelovima, najznačajnije izvozno tržište je Njemačka s vrijednošću od 172,1 milijun KM. U odnosu na prošlu godinu, izvoz u Njemačku povećan je za 28,7 milijuna KM ili 20 posto.

Ostala značajna tržišta su Hrvatska, Nizozemska, Italija i Austrija. Sve navedeno pokazuje trend oporavka domaćeg gospodarstva, ali i proizvodnje, pri čemu treba podsjetiti na podatke Agencije za statistiku BiH prema kojima je u prvom tromjesečju ove godine Bosna i Hercegovina ostvarila rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje od 7,3%

Navedeni pokazatelji mogu biti smjernica kada je riječ o strateškom ulaganju i investicijama u određene proizvodne sektore koji su se pokazali prilično uspješnima unatoč kriznom vremenu. Uz provedbu važnih strukturnih reformi, koje su nužne za privlačenje investicija, BiH bi i u idućoj godini mogla nastaviti gospodarski oporavak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok