Unatoč činjenici da je pandemija negativno utjecala na niz gospodarskih područja u BiH, postoje i ona koja su u kriznoj 2020. godini zabilježila bolje rezultate u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, a pokazatelji iz prve polovine ove godine potvrđuju nastavak dobrog izvoznoga trenda.

Večernji list istražio je koje su gospodarske grane ostvarile zavidne rezultate kada je riječ o proizvodnji i izvozu, a što sa sobom nameće i zaključak kako je riječ o potencijalima koji su održivi na dulje staze, odnosno koji su dovoljno otporni na brojne poremećaje na domaćem i regionalnim tržištima. Drvna, metalska, kao i industrija obuće zajedno s poljoprivrednom ostvaruju pritom izvoz veći od milijardu KM, piše Večernji list BiH.

Dobri pokazatelji

Posebno mogu biti zadovoljni proizvođači namještaja, kao i oni koji se bave obradom drva jer je to jedna od nekoliko gospodarskih grana koja konstantno raste, a važnost je dodatno naglašena i podacima za 2020. godinu. Uvidom u analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH vidljivo je kako je vrijednost izvoza namještaja skočila s 338 milijuna KM u 2019. godini na 355 milijuna KM, što je samo po sebi iznimno respektabilan podatak. I drugi dio drvne industrije zabilježio je rast, pa je tako izvoz u sektoru obrade drva porastao s 318 milijuna KM u 2019. na 325 milijuna KM. Za upućene to je jasan signal otpornosti, ali i sposobnosti kompanija i menadžmenta koji su uspjeli pronaći način za unaprijediti poslovanje, a pritom zadržati radnike.

Mirsad Hubanić, tajnik Udruge šumarstva, prerade drva i grafičke djelatnosti pri Gospodarskoj komori Federacije, u razgovoru za Večernji list ističe kako u FBiH postoji tisuću kompanija iz oblasti šumarstva i drvne industrije te upućuje na podatak kako je u tom sektoru zaposleno 15.000 osoba. Dobre pokazatelje imaju i u dosadašnjem dijelu godine, a Hubanić naglašava kako drvna industrija u BiH sudjeluje s 14 posto u ukupnom prometu te čak 12 posto u ukupnom izvozu. Smatra kako imamo jako sposobne menadžere koji nisu otpuštali radnike, a pohvalio je i poteze Ministarstva energetike, rudarstva i industrije. U kontekstu metalske industrije BiH se može pohvaliti rastom u sektoru proizvodnje željeznih i čeličnih konstrukcija, pa je tako izvoz u tom području u kriznoj godini zabilježio mali, ali ipak strateški važan rast te je dosegnuo iznos od 328,98 milijuna maraka.

Kategorije proizvoda

Kada je riječ o proizvodnji hrane, raduje vijest kako je u prošloj godini BiH zabilježila rast izvoza poljoprivrednih proizvoda za 3 posto, a među kategorijama onih proizvoda koji bilježe rast nalaze se maline, kupine, dudovi (murve) sa skokom izvoza s 60 milijuna KM na 69 milijuna KM, mlijeko i vrhnje (izvoz porastao sa 60 na 65 milijuna KM) te ostali pripremljeni ili konzervirani kokošji proizvodi koji bilježe i najveći rast izvoza, i to s 27 na čak 50 milijuna KM.

Istodobno, podaci iz prve polovine ove godine pokazuju kako su pojedini uzlazni trendovi u kontekstu izvoza zadržani. Dokaz je to kako je, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u prvih pola godine izvoz veći za 30,53 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok