Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica prim. dr. Senad Huseinagić, govoreći o kvaliteti hrane koju svakodnevno konzumiramo, kazao je kako je rezultat unosa loših namirnica obično trovanje hranom.

- Trebali bismo biti zadovoljni zato što je samo pet posto uzoraka proglašeno neispravnim. Međutim, ono što predstavlja problem prema mom mišljenju jeste činjenica da se vrlo malo kontrolira kemijski sastav hrane koju unosimo, a to je važno zato što kemijski sastav hrane ima komulativni efekt; čestice se nagomilavaju u tijelu i dovode do određenih poremećaja – kazao je prim. dr. Huseinagić za Hayat.

Dodao je kako je najčešći rezultat unosa loših namirnica zapravo trovanje hranom, uslijed unosa pesticida, i da toga postajemo svjesni tek kasnije.

S druge strane, naglasio je važnost provjere kvalitete hrane i objasnio našu ulogu kao potrošača.

- Potrošači su glavni faktor koji određuje kvalitetu, a mi smo navikli da takve stvari rješava država. Država zakonskom regulativom nema mehanizme da kontrolira hranu na takav način. Mi kao potrošači još uvijek nismo svjesni niti sposobni da ocijenimo kvalitetu i upravo tu dolazi do rasjecpa između države i stanovništva – kazao je Huseinagić.

Razviti svijest o tome što želimo konzumirati i činjenica da mi kao potrošači odlučujemo koje namirnice će ostati na tržištu su od izuzetnog značaja.

Dr. Huseinagić je na kraju savjetovao građane da, ukoliko već nisu, krenu s upotrebom organske hrane i da su upravo oni ti koji financiraju tržište te da ih je potrebno osnažiti kao potrošače.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok