Zastupnik Mosta u hrvatskom Saboru Nikola Grmoja govorio je na posljednjoj sjednici o situaciji i položaju Hrvata u BiH, kazavši kako se hrvatski narod u BiH ne osjeća obespravljeno, nego je to tako u stvarnosti. Ali u tu skupinu ne spadaju članovi HDZ-a BiH, dodao je, jer ako netko nije obespravljen onda su to oni.

Grmoja navodi kako trenutno u BiH ponajveću opasnost predstavljaju htijenja političkog Sarajeva koje uz podršku međunarodne zajednice, po uzoru na ono što je u bivšoj Jugoslaviji radio Beograd, od BiH želi načiniti unitarističku državu nauštrb koncepta konstitutivnih naroda.

 

- Odgovorno tvrdim kako nema većih boraca za ovu unitarističku viziju BiH od članova i dužnosnika HDZ-a. A HDZ u institucijama nikada više funkcija nije obnašao, a stanje hrvatskog naroda nikada nije bilo lošije. Predstavnici HDZ-a i njihovih satelita postali su ponajveći inicijatori i ideolozi derogiranja ovlasti županija, kao zadnjih bedema obrane hrvatske konstitutivnosti u BiH, u korist Federacije i Sarajeva, rekao je Grmoja.

Grmoja je naveo nekoliko donesenih zakona koji su direktno išli na štetu hrvatskog naroda u BiH, a u čijem su donošenju, kako kaže, sudjelovali i predstavnici HDZ-a: izglasavanje Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Hercegbosanskoj županiji  kojim se županija razvlastila nad ovlastima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u korist Milorada Dodika, izglasavanje odluke o konstitutivnosti Srba u Hercegovačko - neretvanskoj županiji po apelaciji Alije Izetbegovića i nametnutih odluka Wolfganga Petrića, usklađivanje obrazovnog sustava po nalogu protuustavnog ministarstva obrazovanja FBiH, nastojanja preuzimanja vlasti nad parkom prirode Blidinje od strane Sarajeva.

- Hrvatska mora promijeniti pristup politici prema Hrvatima u BiH. Hrvati u BiH nisu HDZ. Moramo obrisati znak jednakosti između hrvatskog naroda u BiH i HDZ-a koji se pretvorio u kastu koja ne preže ni od toga da trguje interesom svoga naroda. Ubiše nas naši, kažu mi Hrvati iz BiH, rekao je Grmoja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok