Što se događa s cijenama hrane? Pitanje je koje svakodnevno postavljaju građani prilikom kupovine. Gotovo da ne postoji namirnica koja je zadržala istu cijenu. Iako statističari kažu kako je inflacija na godišnjoj razini samo 3% u korpu stane sve manje proizvoda za novac koji ju je nekada mogao napuniti.

Za razliku od statističara, potrošači odlično znaju da je inflacija prisutna. Poskupljenje, posebno osnovnih životnih namirnica, globalni je problem zbog poskupljenja energenata, transporta, poljoprivrednih proizvoda i općeg stanja pandemije. Ozbiljne ekonomije iz državnih rezervi pune police kako bi zaustavile rast cijena, a kod nas robne rezervne prazne, javlja N1.

Građani nisu samo nezadovljni zbog kućnog proračuna koji ne može izdržati sva poskupljenja, nego i zabrinuti. Ekonomisti jedini izlaz vide u rastu proizvodnje i plaća.

“Otpornost BiH na poskupljenja je malena i nema efektivnih mjera koje to mogu ublažiti. Mala ekonomija kao što je BiH nema lijeka za to, a jedini lijek je u povećanju proizvodnje i plaća”, ističe Ante Domazet, ekonomski analitičar.

BiH se najviše oslanja na uvoz i ne potiče razvoj domaće proizvodnje i zato je posebno osjetljiva na ova ekonomska kretanja. Ovim poskupljenjima najviše su pogođeni umirovljenici kojih u državi ima blizu 700.000. Prosječna mirovina u Federaciji BiH iznosi 428 maraka dok je ona u Republici Srpskoj 405 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok