Zbog pogrešnog izračuna naknade za korištenje hidro-akumulacijskih objekata i pogrešnog tumačenja zakonskih odredbi Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna do danas je oštećena za oko 60 milijuna maraka, poručio je jučer generalni direktor JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar mr.sc. Marinko Gilja, najavivši kako će ovo poduzeće, ako bude trebalo, ići sve do Suda u Strassbourgu tražeći svoja prava.

"Pokrenuti ćemo kaznene prijave protiv svih vještaka koji su vještačili po tužbama, jer su za 10-ak godina oštetili Elektroprivredu za oko 60 milijuna maraka", naglasio je Gilja. Dodao je kako su uredno plaćali sve naknade, ali i sve pravomoćne presude.

-Nalazima je obmanuto i sudstvo. Pogrešnim tumačenjem su obmanuli i sudstvo, izjavio je Gilja.

Pritom je Gilja demantirao da se priprema poskupljenje struje za korisnike, odnosno građane. N konferenciji za medije javnosti se obratio se i prof. dr.sc Brano Markić, koji je radio ekspertizu nalaza o obračunu naknade, kazavši kako je u matematičkom modelu, primjenjujući odredbe dva važeća zakonska rješenja, izračunao za svaki pojedini hidroakumulacijski objekt visinu naknade.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u