Ured Vlade Federacije BiH objavio je da se od sutra u Federaciji BiH ne uvode nove epidemiloške mjere, koje podrazumjevaju pravilo "cijepljen–testiran-prebolio“ (CTP).

-Naime, u medijima se danas pojavila vijest da se od sutra, 20. prosinca u Federaciji BiH uvodi CTP pravilo te izjava pomoćnice ministra Marine Bere, što može unijeti nemir u javnost. Navedena izjava je dana prije mjesec dana, 18.11.2021. godine, i to na pres-konferenciji nakon donošenja naredbe o uvođenju CPT pravila. Naglašavamo, da je ta mjera ukinuta 2.12.2021. godine, te zaključkom Vlade Federacije BiH dana preporukama županijama da u skladu s epidemiološkom situacijom na području županija i procjeni rizika, uvedu Pravilo CTP za područje županija i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a, a o čemu je pomoćnica Bera također istog dana informirala javnost - navode iz Vlade FBiH.

Naglašavaju kako su aktualne mjere u Federaciji BiH, one koje je na prijedlog Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije BiH usvojila na svojoj 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine, te da su usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera FMZ-a na snazi 14 dana.

Među važećim mjerama je preporuka vladama župšanija, da u skladu sa epidemiološkom situacijom na području županija procjeni rizika, kao i dokumenta "Javnozdravstveni kriteriji za prilagodbu javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19“, uvedu Pravilo cijepljen, prebolio, testiran za područje županija i o istom izvijeste Krizni stožer FMZ-a.

Ističu da se sve donesene mjere (zaključci, naredbe i preporuke) dostavljaju županijama te objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH.

-Iz navedenih činjenica se zaključuje da se nikakve nove mjere od sutra ne uvode u Federaciji BiH, te da prema važećim mjerama u FBiH uvođenje CTP pravila nije obveza, nego preporukama županijskim vladama - navode iz Vlade FBiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok