Europski čelnici ponovno uvode restrikcije zbog koronavirusa dok se nova varijanta omikron nastavlja širiti kontinentom.

Liječnici diljem svijeta upozoravaju da je omikron izuzetno zarazna varijanta koronavirusa te da već hara planetom, a bh. granice istovremeno ostaju otvorene, posebno za dijasporu, koja u povodu blagdana u sve većem broju ulazi u zemlju, piše Večernji list BiH. Pandemije i mjera svima je već odavno preko glave, no, opasnost još nije prošla i treba biti na oprezu posebno u ovo blagdansko vrijeme kad se obitelji okupljaju.

Povećan rizik

U blagdane ulazimo sa stabilnijom situacijom, ali i povećanim rizicima. - Svjesni smo rizika koje donose blagdani, posebno kad govorimo o novom soju omikronu, koji još nije detektiran u BiH što ne znači da ga nema. Već znamo da se u susjednim zemljama pojavio. Sigurni smo da će veliki broj ljudi iz EU-a, naših građana, ali i gostiju, doći na skijališta u BiH. To sve s novogodišnjim slavljima predstavlja određen rizik. Nadamo se da ćemo i to iduće razdoblje prebroditi. Pratit ćemo situaciju i u skladu s tim ćemo poduzimati mjere koje budu nužne – kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. Podsjetio je da je svim županijama ostavljena mogućnost da sami donesu dodatne mjere o pravilu cijepljen - testiran - prebolio. - Također je ostavljena mogućnost da reguliraju mjere za novogodišnje praznike. Po sadašnjim naredbama, broj gostiju u objektima je 50, a na otvorenom je 100. Međutim, taj broj može biti značajno veći uz suglasnost županijskog kriznog stožera ako se poštuje pravilo CTP - dodao je Čerkez.

Blage mjere

BiH je do sada imala najmanje restriktivne mjere i trenutačna epidemiološka situacija je zadovoljavajuća i bila bi šteta to sada pokvariti neodgovornim ponašanjem. Božićna i novogodišnja druženja posebno su rizična za one koji nisu preboljeli COVID-19 ili nisu cijepljeni, a takvih je ogroman broj s obzirom na to da je BiH na europskom začelju po procijepljenosti. U Federaciji BiH prvom dozom je cijepljeno oko 30%, a nešto iznad 26% s drugom dozom što je još uvijek daleko od optimalnog. Cjepiva protiv COVID-19 nisu savršena, ali su trenutačno najbolje što imamo u spašavanju života i što bude veći i brži obuhvat cijepljenja protiv COVID-19, prije ćemo se vratiti normalnom životu, a upravo je to ono što svi želimo. Kada pogledamo podatke o hospitaliziranim osobama u ovom trenutku, to su dominantno osobe koje pripadaju rizičnim skupinama i koje nisu cijepljene. Postoji vrlo ozbiljna prijetnja da se u prvim mjesecima 2022. opet susretnemo s jednom eskalirajućom situacijom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok