Duh Božića i božićnog vremena je dio tradicije bosanskohercegovačke povijesti vezan uz hrvatski i katolički identitet. Stječemo dojam, da svaki Božić, netko ili više njih, svjesno i maliciozno traže način da umanje, degradiraju ili ogade ovaj blagdan radosti, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Istaknuto je da se poruke SDA i načelnika u Bužimu u kontekstu Božića se ne mogu ni osuditi.

-Gnjusno, poražavajuće i za svaku osudu je uopće pročitati priopćenje za javnost koje su uputili općinska organizacija SDA, kao i načelnik Bužima. Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer “moderne i građanske” države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje?, stoji u priopćenju.

Iz krovnog političkog tijela bh. Hrvata dodaju da bi se novootkrivena prijestolnica SDA-ovog “modernog i građanskog” danas trebala kolektivno postidjeti, a načelnik Nanić uputiti ispriku.

-Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali, istaknuto je.

Iz HNS-a zaključuju kako je ovo moralno i etičko dno za koje neće dopustiti da postane norma ponašanja.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine Razim Halkić su platili da se na ulazu u viteški grad Bužim postavi džambo plakat sa božićnom čestitkom. Ovakav potez izazvao je brojne reakcije ponosnih Bužimljana. Odmah je reagirao i načelnik Bužima Mersudin Nanić.

“Kako mi se u toku dana javio veliki broj naših sugrađana izražavajući svoje nezadovoljstvo, u telefonskim razgovorima i na društvenim mrežama, a u povodu postavljenog džambo plakata na samom ulazu u Viteški grad Bužim, želim informisati one malo manje upućene da je prostor za reklame iznajmljen firmi koja je zakupila i uredno platila svoje obaveze prema Općini Bužim. Ugovorom je definisano da provokativni i neprikladni plakati ne mogu biti postavljeni.

Smatram da su naručioci i potpisnici istog, u ovom slučaju premijer Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić, morali razmisliti o upućenoj čestitki jer valjda bi trebali znati ko im je ciljna publika. Kako je plakat doživljen kao provokacija i uvredljivog je karaktera za Bužimljane želim kazati da će biti uklonjen jer ne priliči ni mjestu ni vremenu. Općina će uplatiti sredstva da se isti umakne ili zamijeni drugim”, poručio je načelnik Nanić.

Bužim je skoro 100-postotoni bošnjački grad. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u Bužimu živi samo jedan Hrvat i dva Srbina, ostalo su Bošnjaci piše saff.ba.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok