Brašno, ulje, šećer, sol, meso, jaja, mlijeko, gorivo… samo su neki od proizvoda koje građani BiH svakodnevno koriste, a čije su cijene proteklih mjeseci konstantno rasle.

U ovoj godini najavljuju se nove, veće cijene, pa tako raste i zabrinutost za nastavak sumorne i sve skuplje svakodnevice, piše Večernji list BiH.

Građani koji su sezonu dočekali nespremni i sada traže ogrjev u dodatnom su problemu. Naime, i ogrjev je poskupio, i to drastično.

Minusi na računima

Trgovci drvima zadovoljni su neočekivano visokom potražnjom, koja je skočila u odnosu na prošlu godinu, kada je na poslovanje utjecala pandemija koronavirusa.

- Cijena kubnog metra bukovih drva prošle se godine kretala oko 85 KM, a iscijepanih 170 KM s dostavom. Ove godine iscijepani kubni metar bukovine stoji i do 200 KM - kazao je za Glas Srpske prodavač iz RS-a.

U FBiH je cijena ogrjevnog drva još i veća. Naime, cijena ogrjevnog drva prošle se zimske sezone kretala i do 90 KM po kubnom metru, dok je danas do 120 KM. Unatrag nekoliko godina među traženijim vrstama ogrjeva je i pelet. Prodavači ove vrste ogrjevnog materijala kažu da je potražnja iznimno visoka, a ponuda mala.

Cijena peleta u FBiH po jednoj toni prošle godine bila je maksimalnih 300 KM, a sada iznosi i do 500 KM. Tako temperaturni minusi građanima donose i minuse na računima. Umirovljenici se žale kako im je svake godine sve teže nabaviti ogrjev. Uz ovaj izračun jedan umirovljenik teško može zagrijati svoj prostor bez zaduživanja s obzirom na to da su mu potrebne minimalno tri mirovine samo za energente u obliku drva, dok bi mu za grijanje peletom trebalo mnogo više.

- Prošla je godina bila iscrpljujuća i loša za umirovljenike, osobito one s najnižim mirovinama. Drva su mi nužna, ali ne znam kako ću osigurati za osnovne potrebe i za ogrjev, a zima je tek počela. Kupim na vreću koliko mogu - kaže jedan od umirovljenika.

- Ako gledamo 2020. i drvnoprerađivačku industriju, proizvodnja je bila drastično smanjena zbog utjecaja pandemije koronavirusa. Sada, nakon lockdowna, došlo je do povećane potražnje gotovih proizvoda iz drvnoprerađivačke industrije pa je povećana proizvodnja. Mnogi su, kako bi nadoknadili minus iz prethodnog razdoblja, primorani podizati i cijene svojih proizvoda. Sve se to odrazilo i na cijene peleta, ogrjevnog drva i briketa - kazao je za klix.ba Josip Šakić, gospodarstvenik iz drvne industrije Srednjobosanske županije.

Poskupljuje plin

Šakić kaže da je na povećanje cijena utjecao zakon ponude i potražnje.

- Cijena rada porasla je za desetak posto, energija ide do 20%, repromaterijali, ali to ne znači da proizvod treba poskupjeti čak 60% - dodao je. Na kraju je kazao kako je poskupljenjem sirovina i energenata na svjetskom tržištu došlo i do poskupljenja svih drugih proizvoda kod nas, ali da vjeruje kako će uskoro doći do stabilizacije tržišta, pa čak i do pada cijena proizvoda iz drvnoprerađivačke industrije. Ni plin više nije isplativ za grijanje. Od 1. siječnja najavljeno je povećanje nabavne cijene prirodnog plina za distributivne kompanije u FBiH za 14,95%.

- Podsjećamo da je nabavna cijena prirodnog plina od 1. studenoga 2021. za 23,5% viša u odnosu na listopadsku, što potrošači u SŽ-u nisu osjetili zahvaljujući naporima Vlade SŽ-a, koja je osigurala sredstva za subvencioniranje dijela cijene prirodnog plina do kraja ove godine. S najavljenim novim poskupljenjem i u slučaju da se ne nastavi subvencioniranje dijela cijene prirodnog plina, potrošači u SŽ-u bi prirodni plin od 1. siječnja mogli plaćati i za 40% više - naveli su iz Sarajevogasa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok