Lider vodeće bošnjačke opcije, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je danas kako će se stanje u njegovoj zemlji pogoršati nakon nametanja američkih sankcija lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku pa će zbog toga morati uslijediti još odlučnije kaznene mjere Zapada.

U intervjuu koji je objavio portal Faktor Izetbegović je kazao kako očekuje da će popis sankcioniranih osoba biti proširen te kako će obuhvatiti širok krug ljudi bliskih Dodiku da bi se postigao očekivani učinak.

Američko ministarstvo financija i State Department su ranije ovog tjedna objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcionirani su i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana, a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je ondje formirao svoju stranku, a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskoj županiji.

Poznavajući Dodika, "poznatog po svom inatu i drskosti", kazao je Izetbegović, sigurno je kako će se on suprotstaviti Zapadu i dodatno radikalizirati odnose i situaciju što mora rezultirati još odlučnijim koracima SAD-a, Velike Britanije i zemalja Europske unije.

"Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekt. Ne vjerujem da će taj proces donijeti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane s međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mjestu pravosuđem", kazao je Izetbegović.

Čelnik SDA smatra kako u takvim okolnostima neće biti prostora za dijalog kojim bi se riješila kriza prouzročena Dodikovim separatističkim planovima, no vjeruje kako postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona na čemu inzistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

"Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a sudjelovati u nekim dramatičnim blokadama i time riskirati da se pridruži Dodiku na raznim crnim listama", kazao je Izetbegović. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u