Novi rekord po broju novozaraženih osoba koronavirusom. Danas 2.577 novozaraženih, 22 osobe su preminule. Zbog velikih gužvi, od danas u Sarajevskoj županiji samo antigensko testiranje. PCR samo u određenim uvjetima.

Rekordan je broj novozaraženih od početka pandemije u BiH. Samo u SŽ 507 novih slučajeva zaraze Covidom 19. No, omikron još ne preovladava.

“Prema laboratorijama koje provode PCR testiranja većinom dominantni soj je delta. Istina u nekoliko stotina slučajeva radi se i o omikronu, ali ipak ne možemo još govoriti o tome da dominira omikron. Prema apsolutom broju imamo udvostručen broj oboljelih, znači tako da imamo već redove na PCR punktovima pred ambulantama tako da već svjedočimo da malo se komplicira stvar”, kazala je Emina Kurtagić Pepić, epidmiologinja ZZJZ SŽ, javlja N1.

A uz pogoršanu epidemiološku situaciju dolaze i nove mjere. Od sutra u Federaciji onemogućeno okupljanje više od 30 ljudi u zatvorenom, 100 na otvornom. Uz obvezan razmak najmanje dva metra. Onaj koji je zadnjih dana bilo nemoguće napraviti na punktovima za testiranje. Stoga u SŽ ubuduće samo antigensko testiranje. PCR samo u određenim uvjetima.

“Ako je antigen test negativan – pacijentima koji imaju kliničku sliku koja napreduje ili su simptomi, u skladu sa kliničkim kriterijima teži, dodatno se radi PCR”, kazali su iz Ministarstva zdravstva SŽ.

“Već i zemlje u okruženju i zemlje u EUropi, imajući u vidu prirodu novog soja omikrona, drukčija je klinička slika, i bitno je da umjesto što čekamo na masovno testiranje PCR-om koji je malo sporiji, prirodnije je da se ide na rapidna antigenska testiranja”, kazao je Edin Forto, premijer SŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok