Bh. građani prošlu godinu će zasigurno najviše pamtiti po rekordnom rastu osnovnih životnih namirnica. A prema trenutačnim predviđanjima, “bolja vremena” neće ih dočekati ni tijekom ove godine, piše Večernji list BiH.

Već prvi dani siječnja donijeli su nove cijene brojnih proizvoda na policama trgovačkih centara, a kupnja osnovnih životnih namirnica građanima postaje gotovo nedostižna.

Više cijene

A sada je stiglo na red poskupljenje kruha, što je rezultat poskupljenja električne energije, ali i rekordnih cijena pšenice na burzama. Inače, u BiH je brašno poskupjelo za 30%, a očekuje se rast cijena pekarskih proizvoda od 10 do 20%. Kako je za Nezavisne potvrdio Zoran Kos, predsjednik Udruge mlinara Republike Srpske, vreća bijelog brašna od 25 kg sada stoji od 24 do 26 maraka. - Ovo su cijene brašna koje mlinari prodaju jer su imali zalihe pšenice koje su ranije nabavljali po cijeni od oko 200 eura po toni, dok će sada svaka nova nabava pšenice podizati cijenu brašna jer je pšenica prešla brojku od 300 eura po toni - kazao je Kos za Nezavisne, dodajući da je svaki idući mjesec moguće očekivati i nove cijene brašna.

Da je moguće i u vremenu koje je pred nama očekivati nove cijene brašna, za isti medij je potvrdio i Dragan Vučić, izvršni direktor za operativno poslovanje sarajevske tvrtke Klas, istaknuvši da cijene pekarskih proizvoda, ali i brašna rastu. - Cijena brašna u proteklom razdoblju rasla je za nekih 20 posto, tako da sada očekujemo dodatni rast cijena za više od pet posto, a što se tiče pekarskih proizvoda, očekujemo da cijene rastu 10 do 20% - kazao je Vučić. Prema njegovim riječima, na cijenu utječe veliki rast cijena pšenice kao i poskupljenje električne energije koja je, uz brašno, jedan od dijelova troška, najavljujući daljnji rast cijena. - Pšenica danas stoji 305 eura po toni. Mi smo očekivali da će u budućem razdoblju doći do stagniranja cijena, ali burza pokazuje da će do sredine 2023. cijene rasti - kazao je Vučić zaključivši da u ovoj godini neće doći do pojeftinjenja.

I tako su već sada u svim pekarama poskupjeli proizvodi. Primjerice, u pekarnicama u kojima je do prije tri-četiri mjeseca za pecivo bilo potrebno izdvojiti 0,80 KM, sada se izdvaja 1,20 KM.

Promjena u cijeni bilježi se i kod mlijeka, a iz tvrtke Meggle za klix.ba su kazali kako su slijedili rast cijena mlijeka na svim europskim tržištima. - Ovo poskupljenje je posljedica poskupljenja raznih vezanih materijala koji su nužni za proizvodnju, pakiranje i distribuciju ovog proizvoda. Cijene se razlikuju i ovise o maržama naših partnera, tako da ne možemo govoriti o jedinstvenoj cijeni na tržištu u BiH - kazali su, između ostaloga, iz ove tvrtke.

Jedno od neizbježnih poskupljenja u ovoj godini je i poskupljenje piletine, jaja, a posljedica je poskupljenja električne energije za industriju. Peradari kažu kako su svjesni da je poskupljenje električne energije uslijed povećanja cijena na svjetskom tržištu neizbježno. - Da će to biti barem na razini 10 ili 20%, ali ovo od 300% će sve sektore dovesti u nezavidan položaj, ali i preživljavanje - komentirao je nedavno Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH. Kava je, također, u ovoj godini poskupjela, pa je sada osim u ugostiteljskim objektima, kavu piti i doma postao luksuz. A prema riječima stručnjaka, cijene će nastaviti rasti najkasnije do 2023.

Suprotnost

Već ranije zabilježene su više cijene voća i povrća, ulja, šećera, mesa... I tako, dok su se brojni nadali boljoj, stabilnijoj 2022. u BiH, ona bi, kako sada stvari stoje, mogla biti totalna suprotnost od očekivanog. A da se s prosječnom plaćom jedva može preživjeti od prvog do prvog, pokazuju i podaci Saveza samostalnih sindikata u BiH, prema čijim izračunima je i u prošlom mjesecu za potrošačku košaricu bilo potrebno izdvojiti više od 2200 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok