S obzirom na veliki porast broja zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini - važno je ponoviti nekoliko osnovnih pravila kojih se građani moraju pridržavati.

Osjetite li bilo koji simptom koji upućuje na sumnju na covid-19 odmah se telefonski javite nadležnom liječniku primarne zdravstvene zaštite radi otvaranja bolovanja ili izolacije u skladu s preporukama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, navodi se u uputstvu koje je izradilo Ministarstvo zdravstva Sarajevske županije.

Ne žurite u prva četiri dana od pojave simptoma na testiranje, jer zbog negativnog testa i lakših simptoma može se desiti da se pacijent nastavi kretati u društvu te na taj način nastaviti širiti zarazu.

Ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom:

Cijepljeni ste ili prebolovali ste covid-19 u zadnjih šest mjeseci: Primili ste booster dozu ili dvije doze cjepiva Pfizer, Moderna, Sinovac, Sinopharm ili AstraZeneca u zadnjih šest mjeseci ili jednu dozu J&J u zadnja dva mjeseca - onda ne trebate u izolaciju, već trebate nositi masku i testirati se ukoliko se simptomi razviju.

Niste cijepljeni i niste prebolovali covid-19 u zadnjih šest mjeseci: Trebate u izolaciju (javite se obiteljskom liječniku) i ukoliko razvijete simptome, testirajte se.

Niste cijepljeni, ali ste prebolovali covid-19 u zadnjih šest mjeseci

U ovom slučaju ne morate u izolaciju ako nije prošlo šest mjeseci od prebolovanja, ali ukoliko se simptomi razviju - testiranje je obvezno.

Odlučite li se testirati i zatim dobijete pozitivan rezultat testa na covid-19:

-Idite u izolaciju bez obzira na status cijepljenja
-Ostanite kući najmanje 10 dana (već ste u izolaciji ili se javiti obiteljskom liječniku za određivanje dužine izolacije)
-Ako ste asimptomatski pozitivni izolacija se računa od datuma testiranja
-Nastavite nositi masku još pet dana nakon izlaska iz izolacije

Što ako se trebate javiti u covid ambulante? Put pacijenta u covid centru/ambulantama izgleda ovako:

-Obiteljski liječnik, pedijatar ili liječnik školske medicine upućuju i najavljuju pacijenta za dolazak u covid ambulantu
-Pacijent se javlja na trijažno mjesto centralnog objekta ili na posebno trijažno mjesto covid ambulante gdje se provjerava razlog dolaska
-Pacijent se uvodi u ordinaciju za pregled gdje dolazi tim u sastavu: doktor medicine i medicinska sestra/tehničar ili pedijatrijski tim i obavlja anamnezu ili pregled
-Ako postoji indikacija za pregled laboratorije i RTG pluća, pacijent će dobiti uslugu u covid centru
-Ako postoji indikacija, pacijentu se uzima bris na mjestu za uzimanje briseva
-Propisivanje neophodnih lijekova i uputnica će uraditi doktori medicine, pedijatri i pulmolozi koji rade u covid centrima/ambulantama
-U konačnici, ne zaboravite najvažnija pravila: Redovito perite ruke i održavajte higijenu, nosite zaštitnu masku te izbjegavajte veća okupljanja i gužve.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok