Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će se vratiti u Banja Luku i razgovarati sa svim partnerima u vlasti, ali i u oporbi o povratku u istitucije BiH. Napominje kako je ključno pitanje da Srbi ne mogu dobiti ono što su dobili i što je potpisano u Daytonskom sporazumu. BiH je, kaže Dodik, jedna "velika nevolja, jedna retrogradna stvar".

Milorad Dodik je za RTS rekao kako je briga koju pokazuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić važna i da razumiju kontekst u kojem je pozvao da se vrate u institucije BiH.

"Ja ću se vratiti u Banja Luku i razgovarat ću sa svim partnerima u vlasti, ali i u oporbi. Predsjednik je i sam iskazao želju da se i s drugima vidi i razgovara. Naše odsustvo iz institucija je nastalo kada su nastale izmjene zakona koje je donio Valentin Inzko, a nije imao pravo. Mi ćemo se u veljači vratiti u Skupštinu i razgovarati o ovoj temi", rekao je Dodik.

Naglasio je i kako je Bosna i Hercegovina "jedna velika nevolja, jedna retrgogradna stvar".

"Ključno pitanje je kako mi Srbi ne možemo dobiti ono što smo dobili i što je potpisano u Daytonskom sporazumu. Precizno piše, ne može izričitije. To što je nama dano sada se skrnavi kroz odluku o šumama i zemljištu, kada imamo investicije onda se to zaustavlja. Oni nikada nisu pokazali želju da surađujemo na obostranom razvoju", kaže Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok