Prosječni građanin Bosne i Hercegovine teško će sebi priuštiti tradicionalni specijalitet, pečenje, a čini se uskoro i ostala jela u ugostiteljskim objektima. I to nije pretjerivanje, to je naša realnost.

Uz prosječnu plaću ručak u ugostiteljskom objektu za građane BiH postaje luksuz. Cijena pečenja, jedna porcija, košta 13 KM, a koštala je 7 KM, kilogram pečenja koštao je 30 KM, sad je 40 KM. Cijena čorbe gotovo u svim ugostiteljskim objektima s 3 KM je porasla na 4 KM, a negdje i 5 KM, mala porcija krumpira košta od 2.50 do 4 KM, salata, i to samo kupus, 3,50 KM.

Ako ste u Jablanici i piće je nešto skuplje nego inače, pa je tako mineralna voda 2,50 KM, gazirana pića su od 3,50 KM do 5 KM. Ovo su cijene u Jablanici koja je do sada bila na glasu kao jedno od povoljnijih mjesta s odličnom hranom.

Treba naglasiti da je kvaliteta hrane neosporna, ali cijena jest problem ako ručak planira jedna četveročlana obitelj. Slična situacija je i u ostalim gradovima BiH, o glavnom gradu Bosne i Hercegovine već je sve poznato.

Cijene svih jela u ugostiteljskim objektima od pekarskih proizvoda, pite, ćevapa, pizze, donera pa do čorbi, dolmi itd. u Sarajevu su poskupjele od 1 KM pa do čak 5 KM, javlja Radio Sarajevo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok