Konobari, kuhari, šankeri, sobarice, kozmetičari…. samo su neka od zanimanja za koja se već u oglasnicima i na stranicama za zapošljavanje traži radnik više uoči predstojeće sezone u Hrvatskoj, piše Večernji list BiH.

Zanimanja...

A svi koji se bave nekim od tih zanimanja po "dobru zaradu" će, kao i ranijih godina, odlaziti u susjednu državu.

- Zapošljavamo glavnog kuhara ili kuharicu u konobi na Dugom otoku, u mjestu Zaglav. Konoba poslužuje tradicionalna jela od mesa, ribe, tjesteninu pripremljenu na moderan način. Smještaj i obrok su osigurani o trošku poslodavca - stoji u jednom od oglasnika koji se može naći na internetu. Uz kuhare, tražena su i ostala zanimanja.

- Od početka ožujka do kraja listopada tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i kozmetičare za rad na području Hvara. Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravodobno će dobiti sve upute i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju - navodi se u oglasu.

Mjesečna zarada kreće se od 1000 do 2500 eura, koliko su hrvatski poslodavci spremni platiti za vrsnog kuhara, uz osiguran smještaj i hranu. No, odlazak radne snage iz BiH u Hrvatsku poslodavcima u BiH stvara dodatan problem, što je za Nezavisne komentirao Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a.

Kako je istaknuo, sigurno će i ove godine na primorju biti odlična sezona, što će potaknuti radnu snagu na odlazak na sezonski rad. - Ako Vlada RS-a ne uradi ništa po tom pitanju, bit ćemo u velikom problemu - kazao je dodajući kako imaju obećanje Vlade RS-a da će se smanjiti doprinosi poslodavcima kako bi oni mogli povećati plaće radnicima.

- Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zadržimo jer svi oni, kada odu na sezonu, imaju trostruko veću zaradu - kazao je dodajući kako ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika. - Radnike će biti jako teško zadržati ako im se ne povećaju plaće - zaključio je istaknuvši kako konobari na sezonskom radu mogu zaraditi oko 1000 eura, dok se plaće kuhara kreću od 1500 do 2500 eura.

Iako trenutačno nema procjena koliko će radnika iz BiH otići na sezonski rad u Hrvatsku, vjeruje se kako će to biti na razini 2019. godine jer je ove najavljeno otvaranje hotela na području Dubrovnika, gdje je planirano zapošljavanje oko 450 radnika.

Napuniti kasicu

- U kontaktu sam s vlasnikom restorana u Slanom kod kojeg sam nekoliko godina zaredom radio. Iako prošle godine nisam išao na sezonu, ove planiram ići. Vlasnik je dobar, uglavnom tamo imamo ustaljenu ekipu, tako da, uz dobru zaradu zbog koje svi najviše i odlazimo, dobro je i radno ozračje. Istina, dogode se dani kada nemamo vremena ni za popiti vode, prijeđemo oko 50.000 koraka, ali kad se sve zbroji, na kraju nam se sve to isplati - priča nam konobar iz Mostara koji već sredinom travnja odlazi na sezonski rad i ostat će do sredine listopada.

Prema riječima sezonaca, uspje se, kažu, "dobra para" i uštedjeti. - Lani sam u Poreču imao tri obroka i smještaj, uštedio sam toliko novca da mogu živjeti gotovo godinu dana. Čak sam išao i na putovanje u Tursku, gdje sam bio dva tjedna. Naravno, uz plaću koja je bila oko 6000 kuna, imao sam dosta napojnica, tako da sam plaću ostavljao sa strane, a trošio novac od napojnica - priča nam sezonac Marko koji i ove godine odlazi u Poreč napuniti kasicu.

Inače, Hrvatska svake godine, ne računajući pandemijske, traži oko 70.000 sezonskih radnika. Posla ima za sve koji žele raditi i zaraditi, samo se moraju naoružati strpljenjem.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok