Gost jučerašnjeg izdanja Rezimea FTV-a bio je Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a i državni zastupnik. Još jednom smo se uvjerili da među bošnjačkom ljevicom nema volje za dogovorom i da planiraju nastaviti majorizacijom državu voditi prema raspadu. Nema bolje potvrde od uspoređivanja legitimnog predstavljanja, srži Ustava BiH, s Eurosongom".

Kaže da SDP neće sudjelovati u izmjenama Izbornog zakona sve dok se ne odblokiraju državne institucije.

"Bez SDP-a i stranaka okupljenih oko SDP-a ne može se izmijeniti Ustav države. Dogovorili smo da ćemo za bilo kakav zahvat u ustavne promjene zajedno djelovati. Dva zastupnika nedostaju ovoj nacionalnoj koaliciji da bi se izmijenio Ustav. Kad se promijeni Ustav onda oni bez nas mogu napraviti Izborni zakon kakav god žele. I to je ono čega se mi bojimo." Piše Dnevnik.ba.

Kaže da nema povjerenja u Eichhorst i Palmera.

"Zato što sam dobio neke informacije davno da gospodin Palmer u dogovoru s Draganom Čovićem je došao ovdje da ono što Dragan Čović i HDZ zagovaraju, a što je jako štetno za državu BiH, da se to provede. Čak prije uspostave administracije gospodina Bidena, to je bila priča."

Helez navodi da Naša stranka i NiP idu u pregovore, ali da neće ništa uraditi bez dogovora s SDP-om.

"Mislim da je suludo razgovarati o tome dok se država bukvalno raspada. Stavovi simpatizera i glasača SDP-a brane se u Parlamentu. Bilo kakav dogovor da naprave, to ne može proći bez Parlamenta. Mislim da to tzv. legitimno predstavljanje ne može proći. Uvodimo dodatne podjele u državu BiH. Traži se daljnja decentralizacija BiH. To SDP neće nikada dozvoliti. Nije ovo Eurosong pa da netko nekoga predstavlja."

Kaže da SDP nikad više neće napraviti greške koje je pravio kada je predsjednik bio Zlatko Lagumdžija, kada su ušli u koaliciju i svrstali se u jednonacionalni blok s SDA.

"Ne želim reći da SDA nije za državu, ali nije za svrstavanje u bilo koji nacionalni blok. Skoro svi jednoglasno ponavljaju - sačuvajte SDP, time se čuva BiH."

Na pitanje kako pomiriti interese, Helez odgovara: "Ako krećemo od vrha, od nekog suda koji je najviše rangiran, to je sud u Strasbourgu. Sve te odluke sudova u Strasbourgu idu u korist građanskog modela. I da se biraju svi na prostoru cijele BiH. I kako da mi idemo u pregovore ako Dodik u startu kaže - ja ne želim sudjelovati u tim pregovorima, vi se dogovorite u Federaciji i kako se god dogovorite ja sam za. Najbolje rješenje kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva je neizravni izbor u Parlamentu. Međutim, Dodik kaže predstavnicima međunarodne zajednice - ja neću."

Kaže da nije optimist da će se izmjene Izbornog zakona dogovoriti.

"Ovo sad što nude predstavnici međunarodne zajednice nema veze s presudom europskih sudova. Oni nude kao da ukinu etnički princip, ali samo u jednoj preambuli Ustava koji ništa dalje ne implementira. Njima je samo bitno da to skinu i da se onda može raditi Izborni zakon bez ove grupacije stranaka koje predvodi SDP. I toga se mi najviše bojimo. Naš stav je da prvo radimo tehničke izmjene Izbornog zakona. Želimo da se nadzire, kako ljudi žele da takvi rezultati i budu. Kad to napravimo onda možemo pričati o presudama ostalih sudova."

Kada je riječ o domovima naroda kaže: "Ključni zastoji su u domovima naroda. Bilo što da mi predložimo, ako ne paše Dodiku, Čoviću ili ne znam kome, može se zaustaviti u Domu naroda i tu je kraj priče. I to je ono što ja zamjeram Stranci demokratske akcije."

Helez kaže da su i veleposlanici i visoki predstavnik stava da se izbori moraju održati.

"Ima novca za izbore. Optimist sam po pitanju održavanja izbora."

Kada je riječ o Zoranu Milanoviću, Helez kaže da pitanja o njemu treba postavljati liječnicima, psiholozima i psihijatrima.

Dodaje da EU nikada nije bila više razjedinjena, i politički i ideološki.

"Raduje me što je Velika Britanija najveći zagovornik sankcija."

"Od Neuma ne očekujem ništa", zaključio je Helez.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok