Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna na kraju veljače, u razdoblju ožujak - svibanj moglo bi doći do popuštanja epidemioloških mjera, najavio je Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

On je to kazao tijekom današnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta podnoseći izaslanicima redovnitu informaciju o epidemiološkom stanju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Također je rekao da u aktualnom trenutku epidemije preovladava 'omikron' tip koronavirusa, ali je negirao manju ubojitost tog soja jer je smrtnost i dalje visoka posebno među starijim pacijentima i kroničnm bolesnicima. Za 15 posto je veći prijam u bolnice, gdje su trenutno 43 osobe na respiratorima, 13 posto više nego proteklog tjedna.

Čerkez je ponovio najnoviji stav Kriznog stožera o smanjenju razdoblja izolacije osoba zaraženih koronavirusom, kao i razdoblja samoizolacije za osobe koje su u izravnom kontaktu sa zaraženima.

Zaraženima koji nisu potpuno sijepljeni izolacija traje deset dana, ali nakon sedmog mogu izaći pod uvjetom da im je tada test negativan. Potpuno pozitivnim pacijentima izolacija je sedam dana, ali mogu izaći petog dana ako test potvrdi da više nisu zaraženi.

Samoizolacija traje deset dana osobama koje nisu potpuno cijepljene, a u izravnom su kontaktu s pozitivnima, dok potpuno cijepljene osobe iz ove kategorije ne moraju biti izolirne, ali i dalje moraju nositi maske i držati se drugih epidemioloških mjera te u slučaju pojave simptoma, javiti se svom liječniku.

U Bosni i Hercegovini je cijepljeno 40 posto stanovništva, u Sarajevskoj županiji više od 60 posto, što je vjerojatni razlog stabilnosti u zadnje vrijeme, naveo je također ovaj član Kriznog stožera.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok