Svjetski dan bolesnika obilježava se u zemljama širom svijeta. Cilj je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene zaštite, koja u našoj zemlji sigurno nije na zavidnoj razini.Ni prevencije gotovo da nema, osobito u vremenu pandemije, kada se i mnogi pregledi obustavljaju.

Eldina Softić, kojoj je prije sedam godina transplantirana jetra, već šest mjeseci ne može obaviti potrebne pretrage kod specijaliste. Razlog je pandemija, zbog koje se i otkazuju mnogi pregledi, a brojni su na listama čekanja.

"Mislim da je ova pandemija usporila sve, tako je usporila i zdravstvo i sve bolesnike koji trebaju zdravstvenu pomoć, osobito na mjesečnoj razini", kaže za BHRT Eldina Softić, predsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika TŽ .

Navodi da je, ipak, pravo na zdravstvenu zaštitu lakše ostvariti onima koji su okupljeni u neku udrugu, za razliku od pojedinaca.

S druge strane, Atifa Buldić Bešić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od raka TŽ kaže kako djeci oboljeloj od karcinoma zaštita nije uskraćena nijednog trenutka.

"Ono što je dobro zaista da lijekova nije nedostajalo. Inače imamo problem sa Zakonom o javnim nabavkama i to je dio sustava koji nije prilagođen i ne funkcionira baš najbolje, ali u pandemiji hvala Bogu nije bilo tih problema.", kaže Buldić Bešić.

A da sustav ne funkcionira kaže i doktorica Nurka Pranjić, koordinatorica Medicine rada FBiH pri WHO, navodeći kako nam je pandemija otvorila oči za cjelokupno stanje u zemlji u kojem trpe pacijenti.

"Nerazvijena nam je primarna zdravstvena zaštita, ne ulažemo puno u unapređenje zdravlja u zajednici, ne ulažemo puno u primarnu medicinu i najveći teret snosi tercijarna zdravstvena zaštita, uz to imamo nedostatan broj zdravstvenih radnika.", ističe Pranjić.

Pranjić poziva nadležne na svim razinama vlasti u zemlji da ozbiljno pristupe uređenju sustava. Odlazak liječnika iz zemlje i u privatni sektor, neulaganja u zdravstvene ustanove, višemjesečne liste čekanja, oslikavaju svakodnevnicu u Bosni i Hercegovini - zemlji u kojoj empatija nestaje, u kojoj se bolesnici nadaju boljem sutra!

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok