Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za veljaču 2022. godine iznosi 2389,12 KM. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za prosinac 2021. iznosila je 1046 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku). Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 43,78 posto, piše Večernji list BiH.

Izračun sindikata

Iz sindikata napominju kako u iznos potrošačke košarice nisu ušle enormno visoke cijene koje bilježimo od početka ožujka, tako da će iznos potrošačke košarice za ovaj mjesec biti znatno veći. Nažalost, i iznos od 2389,12 KM za veliki broj bh. obitelji je nedostižan. Samo za troškove prehrane obitelj je u veljači trebala izdvojiti 1063,89 KM, dakle, više od iznosa prosječne plaće. Za stanovanje i komunalne usluge trebalo je izdvojiti 340,62 KM, odjeću i obuću 320 KM, obrazovanje i kulturu 200 KM, prijevoz 138 KM, održavanje kućanstva 135 KM te higijenu i održavanje zdravlja 192,30 KM. U kategoriji prehrane korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojeni su troškovi za jedanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki. Ovakav odnos potrošačke košarice, odnosno potreba kućanstva, u jednom mjesecu i plaće jasno pokazuje da se građani moraju prilagoditi i da ne mogu zadovoljiti sve svoje potrebe, odnosno potrebe jednog kućanstva na mjesečnoj razini.

Nažalost, ožujak je za preživljavanje sve teži. Poseban udar su cijene goriva koje svakodnevno rastu, ali i osnovnih životnih namirnica. Međutim, ni život u svim gradovima u BiH nije jednako skup. Naime, iako je potrošačka košarica koju su izračunali sindikati zapanjujuća, izračun s web-stranice Numbeo, jedne od najvećih svjetskih baza podataka o troškovima života, zastrašujući je. Prema tom izračunu, 3300 KM mjesečno potrebno je obitelji iz Mostara za mjesečne troškove života.

Mostar najskuplji

Mostarci imaju najveće troškove u BiH. Obiteljima u Sarajevu i Banjoj Luci, prema istim podacima, potrebno je nešto manje novca. Tako je obitelji u Sarajevu potrebno oko 3130 KM mjesečno, a obitelji iz Banje Luke 200 KM manje. Troškovi za jednu osobu u glavnom gradu iznose oko 927 KM, a onome tko živi sam u Banjoj Luci potrebne su oko 883 KM. U ove iznose nisu uračunati troškovi najamnine. - Nažalost, najveći broj radnika, nekih 65 do 70 posto u BiH, točnije u FBiH, prima plaću do 750 KM. Tako da je taj omjer onoga što radnici zarade kao plaću i onoga što su im minimalni troškovi života negativniji od onoga što pokaže odnos potrošačke košarice i prosječne plaće - kazala je nedavno za N1 Lejla Čaušević iz SSS-a BiH. Građani se na razne načine snalaze kako bi preživjeli mjesec. Zadužuju se, uzimaju nenamjenske kredite, prate akcije u trgovinama, a prije svega odriču se čak i osnovnoga. Gorivo je u BiH na povijesnom maksimumu. Litra ulja u nekim trgovinama dosegnula je 5 KM, 25 kilograma brašna 33 KM. Pola kilograma kave je 8,50 KM. Građani su zabrinuti, panično se prave zalihe osnovnih životnih namirnica. Cijene hrane globalno nalaze se blizu višegodišnjih maksimuma, kažu stručnjaci i upozoravaju na poremećaj koji bi mogao nastati na svjetskom tržištu. S poskupljenjima se suočava doslovno cijeli svijet, ali, isto tako, u svijetu rastu plaće kako bi se ublažio udar na kućne proračune, što u BiH nije slučaj. Radnici, osobito oni zaposleni u privatnom sektoru, i prije ove svjetske krize imali su svoju krizu - s premalim plaćama jedva su preživljavali. Ova posljednja samo nas još dublje gura u siromaštvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok