Dok je još uvijek neizvjesno hoće li se i kako održati opći izbori najesen, jer je sve izvjesnije da novih razgovora o reformi Izbornog zakona BiH neće biti, teško će u državnom Parlamentu proći i tehničke izmjene koje bi osigurale transparentniji izborni proces.

Teško će biti dogovora i da se smanji broj političkih stranaka. BiH je rekorder u Europi po broju stranaka u odnosu na broj stanovnika. Stoga ne čudi što je PDP nedavno u skupštinsku proceduru uputio nacrt zakona o političkim strankama u RS-u kojim bi se pooštrili uvjeti za njihovo osnivanje.

Po važećem zakonu u RS-u, za osnivanje političke stranke potrebno je prikupiti 500 potpisa i uplatiti pristojbu od 300 KM. Tvrde da se zbog blagih kriterija osniva veliki broj stranaka koje služe za izborni inženjering.

- Za osnivanje političkih stranaka potrebno je 5000 osnivača koji ovjeravaju svoje izjave o osnivanju političkih stranaka i mogu je ovjeriti samo jednom i biti osnivači jedne političke stranke - navodi šef Kluba zastupnika PDP-a u NS-u RS-a Perica Bundalo. U vladajućem SNSD-u još nisu zauzeli stav hoće li podržati predložene izmjene zakona oporbenog PDP-a. - Nama, kao velikoj političkoj stranci, odgovara da se pooštre uvjeti oko organizacije političkih stranaka i njihova izlaska na biračka mjesta. Treba uvesti red u politici, ali moramo brinuti i o demokratskim vrijednostima - kaže dopredsjednik NS-a RS-a (SNSD) Denis Šulić.

U BiH je lakše osnovati političku stranku nego tvrtku ili nevladinu organizaciju. Iz Koalicije "Pod lupom" predlažu donošenje zakona o političkim strankama na razini BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok