Godinama su stanovnici susjedne Hrvatske dolazili u BiH u kupnju doslovno svega i svačega. Preko granice su dolazili i po različite usluge, od stomatoloških, do frizerskih ili kozmetičkih.

Uz niže cijene pojedinih proizvoda, jedan od osnovnih razloga odlaska u prekogranični šoping u BiH bio je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se obračunava po jedinstvenoj stopi od 17%, za koliko stranci kupuju jeftinije. Međutim, danas je to znatno drukčije.

Masovnog dolaska u kupnju prehrambenih artikala više nema. Prvi razlog su ograničenja koja Hrvatska od kraja prošle godine strogo primjenjuje te kažnjava prekršitelje, a drugi su visoke cijene hrane u BiH.

Kao država članica EU-a, RH ne dopušta unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij. Iz BiH je u RH dopušteno unijeti: 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe po osobi, proizvoda životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso, puževi, žablji kraci, također 2 kg po osobi, do 20 kg ribljih proizvoda, do 125 g kavijara, a svježeg voća i povrća (osim krumpira) do 5 kg.

Mogu se unositi kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi, pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa. Oni koji su se oglušili o zabranu skupo su to platili.

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU-a na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba EU-a bez dopuštenja carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu propisana je novčana kazna za fizičku osobu od 3000 do 100.000 kuna.

Rizik se ne isplati te tako ni kupnja velikog dijela prehrambenih artikala u BiH. Sada te iste artikle građani BiH idu kupovati u Hrvatsku.

Od 1. travnja Vlada RH promijenila je stopu PDV-a za niz proizvoda. Stopa PDV-a smanjena je s 25 i 13 na 5% za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja... Dakle, dio prehrambenih artikala je sada jeftiniji u RH nego u BiH, a i dalje ostaje mogućnost povrata PDV-a. Pa sada građani BiH odlaze po prehrambene artikle u RH, dok građani RH u BiH dolaze kupovati odjeću, obuću kućne potrepštine koje mogu prenijeti preko granice.

U valu rastuće inflacije svaka je ušteđena marka važna. Posljednjih mjeseci oni koji u BiH dođu iz RH pitaju se kako uopće preživljavamo. "Cijene prehrambenih artikala nerijetko su i veće nego kod nas, a plaće su u Hrvatskoj ipak znatno veće. Vjerujte, pitam se kao ljudi ovdje uopće žive", komentar je gospođe iz Splita koja je nedavno bila u posjetu rodbini u Hercegovini. Piše Večernji list BiH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok