Predsjednik HDZ-a BiH i HDZ-a Dragan Čović optužio je jučer vodeće srpske i bošnjačke stranke kako su se ujedinile oko rušenja države predlaganjem nezakonitog rješenja za financiranje izbora u Vijeću ministara BiH te je pozvao na donošenje proračuna kojim bi taj problem bio uklonjen, piše Večernji list BiH.

HDZ BiH našao se pod snažnim pritiscima zapadnih dužnosnika koji su protivljenje izvanrednom odobravanju novca za financiranje izbora na sjednici Vijeća ministara ocijenili blokadom i neopravdanim djelovanjem. Čović je odbacio sve te prigovore.

Osamnaest mjeseci

- Ne može biti demokratičniji proces od onoga ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara pravi način za takvo nešto. Konačno ste dobili jedan odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu rade zajedno - ruše BiH. To je najbolji put za rušenje BiH. Svjesno se stvara ozračje kako netko nešto blokira i opstruira. Svi ti koji galame, koje su to političke opcije i mediji, je li moguće da se nitko nije brinuo što osamnaest mjeseci nemamo proračun BiH. Jesmo li znali prije pola godine da će izbori biti raspisani u svibnju. Zašto nitko ne govori o proračunu BiH punih pet mjeseci, nego sada govorimo o protuustavnoj i protuzakonitoj odluci koju netko želi provesti. Čuo sam nekoliko pitanja, kako ste ih postavili - pa zar baš moramo slijepo poštivati Ustav i zakone. Pa nego kako?! To je najbolji način da srušite BiH. To HDZ BiH neće dopustiti - rekao je Čović jučer u Tuzli. Stao je snažno u obranu ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevande. - Jedinog pravog profesionalca pokušali su optužiti da nešto blokira, da nešto uzurpira. To gospodin Bevanda ne radi. Ako netko voli ovu zemlju i profesionalno za nju radi, to je ministar financija Bevanda koji posljednjih sedam mjeseci bespomoćno pokušava proračun staviti na dnevni red institucije koja je jučer zakazala telefonsku sjednicu kako bi riješila ovaj problem. Mislite li stvarno da se telefonskim sjednicama rješava ovaj problem? Proračun treba usvojiti u zakonitoj proceduri. BiH nema usvojen ni globalni proračunski okvir, što je zakonska obveza kako bi netko uopće predložio proračun. Rješenje je odmah raspraviti i usvojiti proračun, onda ovo više uopće nije tema. Ali proračun mora sadržavati povećanje plaća za policajce, UNO, za vojnike, što je prijedlog HDZ-a koji smo kroz Zakon o plaćama jedva progurali i usvojili u parlamentarnoj proceduri nakon godinu i pol dana - dodao je. Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je opće izbore u BiH za listopad ove godine, a zadnji rok za osiguranje novca za tu namjenu istječe danas. Čović je dodao i kako su loša "sufliranja" dijela međunarodnih diplomata koji zapravo podržavaju prijedloge na rubu zakonitosti. - Netko želi svjesno stvoriti krizu u BiH kako ne bismo imali proračun. To žele oni koji su jučer glasovali da se donese odluka o nečemu za što ne postoji nikakva zakonska osnova. Stvorila se hajka tobožnjim pritiskom i prijetnjama sankcijama. Onima izvana koji podržavaju ovakav pristup vrlo jasna poruka - nemojte nas učiti demokraciji na ovakav način jer dovoljno smo srušili državu slušajući vaše savjete o demokratičnosti. Želim da ova država opstane, bude europska država. Ovo je moja domovina. Ali neću dopustiti da netko brutalno krši Ustav i zakone - poručio je.

Ne boji se

Odbacio je pri tome prijetnje sankcijama. - Da se bojim bilo kakvih sankcija, ne bih stao pred vas ovdje. To je davno prošlo vrijeme što se mene tiče. Svi ti koji danas pokušavaju pritiskom urediti odnose u BiH, na pogrešnom su putu. Potrebno nam je poštivanje ovakvog Ustava. Ako Ustavni sud BiH kaže da Izborni zakon nije sukladan Ustavu BiH i stavi odredbe izvan snage, nitko nema pravo raditi drukčije. Odluka Ustavnog suda mora se provesti - dodao je čelnik HNS-a BiH Dragan Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok