Prestižni Henley Passport Index vrši rangiranje svjetskih putovnica prema broju destinacija kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez vize.

Ovaj indeks uključuje 199 različitih putovnica i 227 različitih destinacija za putovanja.

Prvo mjesto ove liste dijele Japan i Singapur sa po 192 zemlje u koje njihovi državljani mogu slobodno putovati. Zato su putovnice ove dvije države danas ocijenjene kao najmoćnije na svijetu.

Odmah iza, sa po 190 država u koje njihovi građani mogu putovati, nalaze se Njemačka i Južna Koreja, prenosi N1.

Zatim se nižu Finska, Italija, Luksemburg, Španjolska…

Kako navodi Henley Passport Index, s putovnicom susjedne Srbije slobodno se može ići u 136 zemalja, pa je tako ova zemlja zauzela 37 mjesto u poretku. Što se tiče ostalih susjeda, daleko iznad su Hrvatska (17. po redu) i Slovenija, čija je putovnica među deset najmoćnijih u svijetu.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu poželjnijom putovnico ocijenjena je i ona koji posjeduju građani Sjeverne Makedonije, ali i Crne Gore. Na ovoj listi ove dvije zemlje zauzimaju 44. i 45. mjesto, dok je Bosna i Hercegovina na 49 poziciji, jer njeni građani mogu slobodno putovati u 117 zemalja.

Posljednji je Afganistan, čiji građani slobodno mogu putovati u svega 26 zemalja svijeta. Zanimljivo je da je iznad te zemlje, na 105. mjestu, čak i Sjeverna Koreja koja tradicionalno važi za jako zatvorenu zemlju.

Listu rangiranih putovnica možete pogledati OVDJE

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u