• Short title article: Ugrožen rad

Problem bi mogao postati izdavanje svih osobnih dokumenata u BiH. Naime, iz Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH poručili su u pisanom aktu Parlamentarnoj skupštini BiH da im je ugrožen rad

U petak je u Hercegovini, ali i šire, odjeknula vijest kako su u Gradu Mostaru pri kraju zalihe izvoda iz matične knjige rođenih. Služba za opću upravu i gradska područja Grada Mostara obavijestila je građane i korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da je Mostar na samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih, piše Večernji list BiH.

Prijelazno rješenje

- Grad Mostar izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu. Zbog nemogućnosti Grada Mostara da izvrši nabavu izvoda do osiguravanja navedenih obrazaca od FMUP-a, predlažemo prijelazno rješenje kako bismo ublažili navedeni problem, a stranke mogle ostvariti svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih. Izvod iz matične knjige rođenih je trajni dokument pa predlažemo da osobe koje ga već posjeduju naprave njegovu presliku i ovjere je te predaju prema svojim potrebama, a da original zadrže kod sebe. Osobe koje ne posjeduju izvod iz matične knjige rođenih, a potreban im je u svrhu ostvarivanja određenih prava, mogu zatražiti i dobiti potvrdu o podacima iz matične knjige rođenih, sa svim podacima koje sadrži izvod iz matične knjige rođenih i isto ima snagu javne isprave. Molimo državna tijela, škole, visokoškolske i druge ustanove koje imaju namjeru raspisivati natječaje, oglase, pozive i sl. da uzmu u obzir trenutačnu situaciju u vezi s nedostatkom obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih, da ih potencijalni kandidati neće moći dobiti na prijamnim šalterima Grada Mostara, ali da Grad Mostar može u te svrhe izdati potvrdu o podacima iz matične knjige rođenih - stoji u priopćenju iz Grada Mostara u kojem se građane moli za razumijevanje. Slična situacija s nestašicom izvoda iz matične knjige rođenih u Mostaru dogodila se i u lipnju, i to baš u vrijeme upisa u škole. Po svemu sudeći, problem neće biti samo rodni listovi i samo u Mostaru. Naime, problem bi mogao postati izdavanje svih osobnih dokumenata u BiH. Naime, iz Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH poručili su u pisanom aktu Parlamentarnoj skupštini BiH da im je ugrožen rad, doznaje fokus.ba.

Nedovoljno sredstava

Naime, ova agencija, bez čijeg bi se funkcioniranja urušio i sustav izdavanja osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i drugih identifikacijskih dokumenata građanima, zatim vođenje evidencija i razmjena podataka među nizom institucija, kako su naveli, ostala je bez značajnih sredstava, za što treba kriviti Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo financija i riznice BiH. Dalje navode da im je određena iznimno niska gornja granica rashoda u iznosu od 38,5 milijuna KM te da ne postoji mogućnost da se sredstva rasporede na način na koji bi joj bilo osigurao kontinuirano i učinkovito poslovanje. - Potrebe građana u budućnosti dovedene su u pitanje, kao i izmirenje obveze prema dobavljačima jer je Agencija ovako niskom gornjom granicom raspoloživih sredstava bila prinuđena količine identifikacijskih dokumenata, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i sl. smanjiti ispod ugovorenih i planiranih količina za razdoblje iduće godine - navodi se u aktu IDDEEA-e. Također, ističu da im je postojeća oprema već zastarjela jer se godinama ne provode kapitalne nabave. Posebno je, kažu, dotrajala oprema u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata. Rizik prestanka njegova rada, ističu, ogroman je i izvjestan.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok